Bloed in de ontlasting

PROBLEMEN MET UW ONTLASTING

Uw ontlasting zegt iets over uw gezondheid. Het is dus goed om er af en toe eens naar te kijken! Bij problemen met uw ontlasting is het vaak goed om uw huisarts om advies te vragen.

 

Ontkleurde ontlasting

Normaal gesproken heeft poep een bruine kleur door de aanwezigheid van gal kleurstoffen. Gal wordt door de lever geproduceerd en is een belangrijke vloeistof voor de vertering van vetten. Als er onvoldoende gal wordt gemaakt, of als de gal niet in uw darmen terechtkomt, ziet je ontlasting eruit als stopverf (grijs). Vraag uw huisarts om advies als uw ontlasting ontkleurd is. Het kan een aanwijzing zijn voor onder andere Hepatitis A, galstenen of aandoeningen van de lever en galwegen.

 

Bloed in de ontlasting

Als u helderrood bloed ziet aan het wc-papier of aan de buitenkant van de ontlasting, is er meestal niet zoveel aan de hand. Dit bloed kan afkomstig zijn van aambeien of een wondje in de anus. Grotere hoeveelheden bloed, bloed vermengd met ontlasting of een zwarte ontlasting hebben meestal een ernstigere oorzaak. Raadpleeg altijd een arts.




 

Waterige ontlasting

Dit wordt meestal veroorzaakt door acute diarree. Dit duurt over het algemeen maar enkele dagen en gaat meestal vanzelf weer over. Diarree kan geen kwaad, zolang u niet te veel vocht en mineralen verliest. Bij (jonge) kinderen en ouderen is het belangrijk snel een arts te raadplegen, omdat zij gevoeliger zijn voor uitdroging. Een advies van de huisarts is gewenst als u andere klachten krijgt, zoals bloed en veel slijm bij de ontlasting, koorts, sufheid of weinig plassen. Ook als de diarree steeds terugkomt of lang duurt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 

Vettige ontlasting

Vetten horen in de darmen te worden opgenomen. In uw ontlasting zitten dus vrijwel geen vetten. Als er veel vet in uw ontlasting zit, kan het gaan drijven of aan het toilet plakken. Vet in de ontlasting kan duiden op verschillende aandoeningen. Een verminderd functionerende alvleesklier of een galzuur-tekort kan de oorzaak zijn. Ook als je dunne darm beschadigd is of niet goed functioneert door bijvoorbeeld een (gluten-)allergie kunt u een vettige ontlasting hebben. Raadpleeg uw huisarts voor advies.

 

Overmatig slijm bij de ontlasting

Een beetje slijm bij de ontlasting is normaal en helpt om de ontlasting makkelijk en snel door de darm te vervoeren. Bij Prikkelbare darmsyndroom wordt regelmatig wat meer slijm geproduceerd. Een overdaad aan slijm of slijm met bloed, kan duiden op een ontsteking. Ga dan altijd naar uw huisarts.

Om te zien of u een goede stoelgang heeft, kunt u uw eigen stoelgang vergelijken met deze kaart. Type 3 en 4 zijn de ideale vormen! Geen paniek als uw stoelgang tot de andere types lijkt te behoren. Maar heeft u gedurende een lange periode de types 1 of 7, vermeld dit dan aan uw huisarts.

Stoolchart NL

De kleur van uw ontlasting is ook belangrijk! Waar moet u op letten >