Hogere kans op IBD voor mensen die veel verwerkt voedsel eten
Personen die meer ultrabewerkte voedingsmiddelen consumeerden, hadden een significant verhoogd risico op het ontwikkelen van inflammatoire darmaandoeningen (IBD) dan degenen die minder consumeerden, volgens gegevens van meer dan 100.000 volwassenen.
In een studie gepubliceerd in BMJ, onderzochten de onderzoekers gegevens van 116.087 volwassenen in de leeftijd van 35-70 jaar uit 21 landen tussen 2003 en 2016 die deel uitmaakten van het grote Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) Cohort. Deelnemers vulden vragenlijsten over voedselfrequentie in en werden ten minste om de 3 jaar gevolgd; de gemiddelde opvolg periode was 9,7 jaar. De onderzoekers keken naar de ontwikkeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. In deze studie omvatte ultrabewerkte voedingsmiddelen alle verpakte en geformuleerde voedingsmiddelen en dranken die voedseladditieven, kunstmatige smaak- of kleurstoffen of andere chemische ingrediënten bevatten.
De categorieën ultrabewerkte voedingsmiddelen omvatten bewerkt vlees, koude ontbijtgranen, verschillende sauzen, frisdranken en vruchtendranken, en geraffineerde gezoete voedingsmiddelen zoals snoep, chocolade, jam, gelei en brownies.
In totaal ontwikkelden 467 deelnemers IBD, waaronder 90 met de ziekte van Crohn en 377 met colitis ulcerosa. Na controle op verstorende factoren, ontdekten de onderzoekers dat een verhoogde consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen significant geassocieerd was met een verhoogd risico op IBD. Vergeleken met personen die minder dan 1 portie ultrabewerkte voedingsmiddelen per dag consumeerden, was het risico bijna 2 keer zo groot bij degenen die 5 of meer porties consumeerden en 1,5 keer voor degenen die dagelijks 1-4 porties consumeerden (P = 0,006).
Het risico op IBD nam toe bij personen die 1 portie per week of meer verwerkt vlees consumeerden, vergeleken met degenen die minder dan 1 portie per week consumeerden, en het risico nam toe met de hoeveelheid die werd geconsumeerd (HR 2,07 voor 1 of meer porties per dag).
“…een verhoogde consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen significant geassocieerd was met een verhoogd risico op IBD.”
Evenzo was het IBD-risico hoger bij personen die 100 g/dag of meer geraffineerde gezoete voedingsmiddelen consumeerden in vergelijking met geen inname van deze voedingsmiddelen (HR, 2.58). Personen die ten minste één portie gefrituurd voedsel per dag consumeerden, hadden het hoogste risico op IBD (HR, 3.02), merkten de onderzoekers op. De reden voor de associatie is onzeker, echter kan naast de bewerking van het voedsel dit ook komen door het frituren zelf, de verwerking van olie, evenals het type en de kwaliteit van olie.
Een hogere consumptie van zoute snacks en frisdranken werd ook geassocieerd met een hoger risico op IBD. De onderzoekers vonden echter geen verband tussen een verhoogd risico op IBD en de consumptie van wit vlees, onbewerkt rood vlees, zuivel, zetmeelrijke voedingsmiddelen en fruit/groenten/peulvruchten.
De onderzoeksresultaten werden beperkt door verschillende factoren, waaronder het relatief kleine aantal personen met de ziekte van Crohn, mogelijk gebrek aan generaliseerbaarheid naar degenen die IBD ontwikkelen in de kindertijd of jonge volwassenheid, en mogelijke verwarring door niet-gemeten variabelen. De studie hield ook geen rekening met veranderingen in het dieet in de loop van de tijd, rapporteerden de onderzoekers. Het onderzoek stelde hen echter wel in staat “zich te concentreren op mensen met incidentele IBD en om medische dossierbeoordeling en centrale beoordeling te gebruiken om een steekproef van de diagnoses te valideren.”
De resultaten suggereren dat de manier waarop voedsel wordt verwerkt of ultraverwerkt, in plaats van het voedsel zelf, het risico voor IBD kan zijn, gezien het gebrek aan verband tussen IBD en andere voedselcategorieën zoals onbewerkt rood vlees en zuivel, concludeerden de onderzoekers.
Bron: Narula et al. Association of ultra-processed food intake with risk of inflammatory bowel disease: prospective cohort study. BMJ July 15 2021
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie