Koffie

Koffie gunstig voor de lever

Het drinken van meer dan drie kopjes cafeïne-houdende koffie per dag wordt geassocieerd met minder leverstijfheid, volgens een analyse van een landelijk representatief onderzoek, dat onlangs is gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Het onderzoek is waarschijnlijk het meest rigoureuze onderzoek tot nu toe over de voordelen van koffie voor de gezondheid van de lever in de VS. Het was gebaseerd op gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), waarin deelnemers werd gevraagd wat ze eten en drinken. Cruciaal was dat NHANES in 2017 begon met het opnemen van elastografie (FibroScan), waarmee de leverstijfheid van deelnemers gemeten kan worden. Dit werd niet gedaan vanwege vermoedelijke problemen met de lever, maar als algemene evaluaties van alle deelnemers.

Onderzoekers onderzochten gegevens van ongeveer 4.500 patiënten die in 2017-2018 hadden deelgenomen aan de NHANES-studie. De deelnemers waren 20 jaar of ouder, met een gemiddelde leeftijd van 48; 73% had overgewicht, ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde.

De onderzoekers vonden geen verband tussen koffieconsumptie en gecontroleerde verzwakkingsparameter (CAP), een maat voor leververvetting. Maar ze vonden een verband tussen koffie en leverstijfheid.

Degenen die dagelijks meer dan drie kopjes koffie dronken, hadden een leverstijfheidsmaat (LSM) die 0,9 kilopascal (kPa) lager was dan anderen (P = 0,03). Het drinken van meer dan drie kopjes per dag bleek ook beschermend te zijn tegen een LSM van 9,5 kPa of hoger, de drempel voor gevorderde leverfibrose (OR 0,4; P = 0,05). Cafeïnevrije koffie bleek niet geassocieerd te zijn met LSM.

“Degenen die dagelijks meer dan drie kopjes koffie dronken, hadden een leverstijfheidsmaat (LSM) die 0,9 kilopascal (kPa) lager was dan anderen…”

Cafeïne werkt op de adenosinereceptoren in de levercel. Indien deze worden geblokkeerd, stopt de aanmaak van littekenweefsel, aldus de onderzoekers. Maar toen ze keken naar de geschatte cafeïneconsumptie, berekend aan de hand van gedetailleerde interviews uitgevoerd door voedingsdeskundigen, was er geen verband met leverstijfheid. Dat gezegd hebbende, zou dit mogelijk te wijten zijn aan de onvolmaaktheid van het maken van die schattingen.

Een eerder onderzoek op basis van een Britse database wees uit dat koffie werd geassocieerd met bescherming tegen chronische leverziekte, maar de associatie werd gezien voor zowel cafeïne-houdende als cafeïnevrije dranken.

De resultaten van beide onderzoeken suggereren een positief effect voor koffie, maar de onderzoekers geven aan dat het belangrijk is om te onthouden dat leverziekte zich in de loop van jaren en decennia ontwikkelt en ook afhankelijk is van andere factoren zoals (over)gewicht, alcoholgebruik en genetische aanleg.

Bron: Niezen S et al. Coffee Consumption Is Associated With Lower Liver Stiffness: A Nationally Representative Study. Clinical Gastroenterology and Hepatology

Lees ook: