Darmflora

Niet vaker voedsel allergieën na keizersnede

Een keizersnede is waarschijnlijk niet gekoppeld aan een verhoogd risico op voedselallergie tijdens het eerste levensjaar, zo blijkt uit een Australisch onderzoek.

Volgens de microbiële blootstellingshypothese werd eerder gedacht dat er een mogelijk verband is tussen een keizersnede en allergie. Dit zou een weerspiegeling kunnen zijn van verschillen in vroege blootstelling aan de vaginale microbioom van de moeder tijdens de bevalling die gunstig is voor het immuunsysteem. Een keizersnede zou de mogelijkheid van darmkolonisatie met maternale darm- en vaginale flora kunnen omzeilen, waardoor het allergierisico toeneemt. Eerdere onderzoeken leken aanwijzingen te geven dat een keizersnede hierdoor een verhoogd risico gaf op voedselallergieën, echter het was nooit goed systematisch onderzocht.

In de periode 2007-2011 bekeek de longitudinale populatie gebaseerde HealthNuts-cohortstudie 5.276 12-jarigen die huidpriktesten en orale voedseluitdagingen ondergingen om te onderzoeken of ze gevoelig waren voor eieren, pinda’s, sesam en schaaldieren of koemelk. Dit werd gekoppeld aan geboortestatistieken uit de Victorian Perinatal Data Collection.
Geboortegegevens werden verkregen van 2.045 baby’s, en in deze subgroep werd 30% geboren met een keizersnede en 12,7% hiervan had voedselallergie versus 13,2% van degenen die vaginaal werden geboren. Vergeleken met vaginale geboorte was keizersnede niet geassocieerd met het risico op voedselallergie (gecorrigeerde odds ratio [aOR] 0,95, 95% betrouwbaarheidsinterval [BI], 0,70-0,30). De timing van de keizersnede had ook geen effect. Evenzo is er geen bewijs gevonden voor borstvoeding, het hebben van oudere broers en zussen, het bezit van een hond of allergie van de moeder.

Bron: Currell et al. Mode of birth is not associated with food allergies in infants. Journal of allergy and clinical immunology, May 18, 2022

Lees ook: