Sporten en de darmflora, een goede combinatie

Dat sporten goed is voor onze gezondheid is al langer bekend, maar nu hebben Canadeze onderzoekers aangetoond dat sporten ook gunstig kan zijn voor onze darmbacteriën (het microbiota, voorheen darmflora genaamd).

De onderzoekers onderworpen gezonde volwassen tussen de 18 en 35 met verschillende fitheidsniveaus aan een “VO2 Peak cycle test”. Bij deze test wordt de maximale zuurstofverbruik gemeten tijdens een intensieve activiteit. Het maximale zuurstofverbruik weerspiegelt de fysieke conditie van een persoon en is een belangrijke afspiegeling van het uithoudingsvermogen. De proefpersonen werden ingedeeld in drie groepen: lage, gemiddelde of hoge fysieke fitheid. Daarnaast werden van alle deelnemers poepmonsters verzameld en een eet dagboek bijgehouden.

Uit de analyse van de poepmonsters bleek dat bij een hogere maximale zuurstofgebruik, dus een beter uithoudingsvermogen, er een grotere diversiteit in darmbacteriën te vinden was. De diversiteit van het microbiota is één van de belangrijkste maatstaven die wetenschappers hebben om de gezondheid van het microbiota aan te geven (lage diversiteit is ongezond, hoge diversiteit is gezond). Daarnaast werd bij een hoog fysiek fitheidsniveau een hogere concentratie aan butyraat gevonden. Butyraat (ook wel boterzuur), is een korte-keten vetzuur dat een positief effect heeft op zowel de darmen als het microbiota. Butyraat wordt geassocieerd met de energiehuishouding, de doorlaatbaarheid en bewegelijkheid van de darm en er zijn zelfs indicaties dat het een anti-carcinogene en anti-inflammatoire werking heeft. In dit onderzoek zou het mogelijk kunnen komen door een verhoging in het aantal butyraat-producerende bacteriën Clostridiales, Roseburia, Lachnospiraceae, en Erysipelotrichaceae in fysiek fitte individuen.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe deze relatie exact in elkaar steekt en welke verschillende bacteriële stammen veranderen door intensief sporten, en wat voor effect dit heeft op zowel de functie en samenstelling van het microbiota. In ieder geval genoeg reden om aan een betere uithoudingsvermogen te gaan werken.

 

Bron:  Estaki, M., Pither, J., Baumeister, P., Little, J. P., Gill, S. K., Ghosh, S., … & Gibson, D. L. (2016). Cardiorespiratory fitness as a predictor of intestinal microbial diversity and distinct metagenomic functions. Microbiome, 4(1), 42.