antibioticaresistentie

Beperking antibioticagebruik in veehouderij werpt zijn vruchten af

Antibioticaresistentie is een enorm probleem in de wereld. Het gevaar van antibioticaresistentie is dat er bacteriën zullen ontstaan die niet meer te behandelen zijn en ons fataal kunnen worden. Nederland is al verreweg een koploper in het bewust voorschrijven van antibiotica, in tegenstelling tot andere landen waar antibiotica gewoon bij de drogisterij te verkrijgen is. Naast het bewust voorschrijven van antibiotica is het ook belangrijk dat we niet te veel antibiotica via onze voeding binnenkrijgen.

Tot enkele jaren geleden werd er ontzettend veel antibiotica gebruikt in de vee-industrie. Vaak kregen alle dieren al meerdere antibiotica om te voorkomen dat ze ziek worden en elkaar zouden besmetten. Een direct gevolg hiervan is dat er resistente bacteriën via vlees ook bij de mens terechtkomt.

In 2008 heeft de overheid zich hard gemaakt om het grootschalig antibioticagebruik in de vee-industrie te beperken. Dit ging hand in hand met de oprichting van de Diergeneesmiddelen Autoriteit (DGA). Het streven is nu om alleen antibiotica te geven indien een dier ziek wordt.

De Universiteit van Wageningen heeft recent cijfers gepubliceerd waarin naar voren kwam dat tussen 2009 en 2016 de antibioticaverkoop met 64,4% is afgenomen. Bovendien wordt ook gezien dat de antibioticaresistentie verder afneemt.

 

Bron:  www.wur.nl/gezondedieren