Is een biopt nog echt nodig bij coeliakie?
Coeliakie, glutenintolerantie, wordt steeds vaker herkend als probleem bij zowel kinderen als volwassenen. De beste methode om dit aan te tonen, de gouden standaard genaamd, is een biopt nemen van de dunne darm middels een gastroscopie. In zo’n biopt kunnen aanwijzingen voor darmschade door ontstekingen gevonden worden, zoals afvlakking van de darmvlokken (vlokatrofie) en toename van ontstekingscellen (intra-epitheliale lymfocytose). Europese richtlijnen binnen de kindergeneeskunde adviseren nu een diagnostisch traject waarin een dunne darm-biopt niet meer per se nodig is. Bloedonderzoek (HLA-typering, anti-TG2 en EMA) is tegenwoordig zo sensitief en specifiek dat het (waarschijnlijk) voldoende onderscheidend is. Op deze manier kan een ingrijpend onderzoek voorkomen worden, zeker bij kinderen.
Toch zijn er redenen om nog wel voor een biopt te kiezen:
- Het kleine risico om een fout-positieve coeliakie serologie uit te sluiten, zodat mensen niet onterecht een glutenvrij dieet hoeven te volgen.
- Om de schade aan de darm vast te stellen en te vervolgen na aanpassing van het dieet.
- Een gastroscopie met biopten is bij volwassenen een makkelijkere procedure dan bij kinderen, waarbij sedatie niet nodig is.
De auteurs van het artikel stellen daarom het volgende schema voor bij volwassenen:
Bron: Reilly NR, et al. Coeliac disease: to biopsy or not? Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017.
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in >