Ontstekingsremmend dieet beschermt tegen darmkanker

Er is steeds meer bewijs dat een chronische lichte ontsteking ten grondslag ligt aan verscheidene soorten kanker, waaronder darmkanker. Onderzoekers hebben nu gekeken of een ontstekingsremmend dieet de kans op darmkanker verkleint. Zij keken naar de eetpatronen van bijna 125 duizend deelnemers in twee grote prospectieve studies. Een ontstekingsstimulerend dieet definieerden ze als een dieet met veel rood vlees, koolzuurhoudende dranken en geraffineerde suikers. Een ontstekingsremmend dieet hield in bier, wijn, thee, bladgroenten en fruitsappen. (zie tabel)

Ontstekkingsremmend dieet

In totaal ontwikkelden 1.311 mensen darmkanker. Er werd een significante associatie waargenomen tussen een ontstekingsstimulerend dieet en het ontwikkelen van darmkanker. Bovendien werden er bij de mensen met een ontstekingsremmend dieet ook lagere ontstekingswaarden gevonden.

Uit deze resultaten lijkt naar voren te komen dat een ontstekingsremmend dieet kan beschermen tegen darmkanker.

 

Bron: Lui L et al. Association Between Inflammatory Diet Pattern and Risk of Colorectal Carcinoma Subtypes Classified by Immune Responses to Tumor. Gastroenterology. 2017 Dec;153(6):1517-1530.

 

Meer weten over darmkanker? Lees verder >