AEROFAGIE
Ook ademhalingsproblemen kunnen de oorzaak zijn van maag-darmproblemen. Men spreekt van aerofagie als iemand zeer frequent, grote hoeveelheden lucht inslikt. Hierdoor bevinden zich grote hoeveelheden lucht in de darmen en zijn de primaire symptomen een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Daarnaast blijken patiënten te maken te hebben met klachten zoals veelvuldig boeren, buikpijn/kramp, brandend maagzuur, misselijkheid, snel een vol gevoel hebben, winderigheid en braken. Vandaar dat aerofagie ook gezien wordt als een functionele aandoening van het bovenste maag-darmkanaal. Omdat de klachten bij aerofagie overeenkomsten veel vertonen met de klachten die voorkomen bij onder andere reflux, prikkelbaredarmsyndroom en dyspepsie, wordt aerofagie vaak gemist als diagnose.
Wat is de diagnose van aerofagie?
Volgens de Rome III criteria heeft iemand aerofagie als iemand langer dan 12 weken (hoeft niet opeenvolgend te zijn) last heeft van zeer frequent en overmatig inslikken van lucht met bovenstaande klachten tot gevolg. Aerofagie komt zowel voor bij kinderen als volwassenen en uit onderzoek blijkt dat de klachten lang aanhouden (van 10 maanden tot meer dan 24 maanden).
Wat is de behandeling van aerofagie?
Er is nog weinig bekend over de beste therapie bij aerofagie. De meeste artsen adviseren patiënten om via gedragstherapie een betere controle over de ademhaling en slikken te verkrijgen.
Meer weten over lucht in de darmen en flatulentie >