VETTEN
Vaak wordt gedacht dat vet alleen maar dik maakt en slecht is voor het cholesterolgehalte. Maar in een gezonde voeding zijn vetten onmisbaar! Ze leveren energie en worden gebruikt om cellen en hormonen te maken. Ook zijn vetten een bron van vitamine A, D en E. Je kunt vetten verdelen in ‘goede’ en ‘slechte’ vetten. De goede vetten zijn de enkel- en meervoudig onverzadigde vetten. Ze leveren belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en kunnen een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte. De slechte vetten zijn de verzadigde vetten. Deze vetten kunnen het cholesterolgehalte juist verhogen. Kies in uw voeding voor de zachte of vloeibare vetten, dan zit u goed.
Verzadigde vetten
Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten zoals vlees, kaas en zuivel. Ook in koek, chocola en snacks vind je vaak de verkeerde vetten. Wees matig met koek en snacks en kies bij vlees, kaas en zuivel bij voorkeur voor de magere varianten. Dan krijgt u ook minder of vrijwel geen verzadigd vet binnen!
Onverzadigde vetten
De onverzadigde vetten vindt u vooral in plantaardige voedingsmiddelen, zoals in olie, noten en zaden. Er is één uitzondering: Vis. Dit is een dierlijk product dat juist rijk is aan gezond onverzadigd vet! Regelmatig (vette) vis eten is dus goed voor uw gezondheid. Aanbevolen wordt om 2 x per week vis te eten, waarvan 1 x vette vis (haring, zalm en makreel). Onverzadigde vetten bevatten trouwens net zoveel calorieën als de verzadigde, dus als u er te veel van eet, kunt u er nog steeds te dik van worden!
Transvetten
Er is de laatste tijd veel te doen over de zogenaamde ‘transvetten’ of ‘geharde vetten’. Transvetten worden op industriële schaal gemaakt uit plantaardige oliën. Hierdoor krijgen ze beter technische eigenschappen en zijn ze langer houdbaar. Er wordt echter ook algemeen aangenomen dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, met name op de verhouding van de ‘goede’ en de ‘slechte’ cholesterol. U heeft er dus baat bij om op het etiket na te gaan of producten al of niet transvetten bevatten. Deze indicatie is echter in principe niet verplicht in Nederland.
Lees ook meer over koolhydraten >