griep

Probiotica als bescherming tegen de griep. Wat zegt de literatuur?

Ten tijde van de wintermaanden grijpen veel mensen naar voedingssupplementen om hun weerstand te verhogen. Dit zijn vitaminepreparaten, maar ook probiotica. Is dit puur een placebo-effect of bestaat er ook wetenschappelijk bewijs dat het echt werkt?

Zimmerman en collega’s hebben vorig jaar een overzichtsartikel gepubliceerd waarin zij keken naar verschillende studies die de relatie tussen probiotica en de immuunrespons op vaccinaties. Zij analyseerden 26 studies met bijna 4.000 deelnemers die naar 40 verschillende probiotica-stammen keken bij 17 verschillende vaccinaties. Een gunstig resultaat werd in ongeveer de helft van de studies gedocumenteerd. Het is nog onduidelijk welk probioticum het meest optimaal werk bij verschillende vaccinaties.

Een andere meta-analyse van Lei en collega’s keek wel specifiek naar het effect van probiotica bij de griepvaccinatie (Influenza). Zij keken nar de resultaten van negen studies met ruim 600 patiënten en zagen dat zowel pre- als probiotica een gunstig effect op de immuunrespons liet zien over verschillende griepstammen (H1N1 seroconversie OR 1.83,  H3N2 seroconversie OR 2.85, B-stam seroconversie OR 2.11). Deze studie laat dus zien dat pre- en probiotica effectief zijn bij de griepvaccinatie. Ook in deze studie was het onduidelijk welke probiotica stammen het meest effectief zijn.

Belkacem en collega’s heeft wel specifiek gekeken naar het probioticum L. paracasei  (CNCM I-1518 stam) bij muizen met een griepinfectie. Zij zagen dat bij de probioticum-gevoerde muizen minder griepinfecties werden gezien, minder ontstekingsreacties in de longen en snellere klaring van de infectie.

Het lijkt er dus op dat probiotica een gunstige rol kunnen spelen in het voorkomen en genezen van de griep, het blijft alleen vooralsnog onduidelijk welk probioticum nou het meest effectief is, in welke hoeveelheden en de behandelduur.

 

Bronnen:

 

Meer over probiotica? Kijk hier >