Nog steeds veel onduidelijkheid over diarree door Dientamoebe Fragilis
Vaak wordt er ontlastingsonderzoek gedaan bij mensen met chronische diarree. In de darmen huist een hele dierentuin aan verschillende bacteriën en parasieten. Als er dan iets wordt gevonden, dan is het de vraag of dit ook een verklaring is voor de klachten. Een van deze dubieuze parasieten is de “Dientamoebe Fragilis“.
Canadese onderzoekers hebben onlangs gekeken in de literatuur hoeveel bewijs ervoor is dat de Dientamoebe Fragilis een boosdoener is voor diarree. Zij legden 7 studies naast elkaar en zagen dat in totaal 22% van de onderzochte deelnemers de parasiet Dientamoebe Fragilis bij zich droeg. Van deze groep had minder dan een kwart klachten. Twaalf andere studies keken naar hoe vaak Dientamoebe Fragilis voorkwam bij mensen met chronische diarree, dit was slechts in 1.6% van de mensen het geval. De enige studie die mogelijk een positief verband met Dientamoebe Fragilis liet zien, was een studie met kinderen met diarree-klachten.
De Dientamoebe Fragilis lijkt dus tot op heden minder ziekmakend (pathogeen) dan we voorheen dachten. Het is dus van belang om verder te kijken naar andere oorzaken voor de darmklachten.
Bron: Wong ZW et al. Does Dientamoebe Fragilis cause diarrhea? A systematic review. Parasitol Res. 2018 Feb 5
Meer over diarree? Lees het hier >