darmkanker

Risico-model voor slokdarmkanker blijft toekomstmuziek

Het aantal gevallen van slokdarmkanker neemt nog steeds in omvang toe. Ondanks dat er grote stappen zijn gemaakt in de behandeling van slokdarmkanker blijft de 5-jaars overleving slechts 18%. Dit betekent dus dat 82% van de slokdarm-patiënten overleden 5 jaar na het stellen van de diagnose.

Barrett slokdarm een een voorloper van de adenoomcarcinoom van de slokdarm. Door chronisch en regelmatig zuurbranden van maagsap in de slokdarm verandert de binnenwand het onderste deel van de slokdarm, intestinale metaplasie genaamd. Slechts 5-7% van de mensen met slokdarmkanker was eerder met Barrett slokdarm gediagnosticeerd en het overgrote gedeelte van de mensen met Barrett slokdarm is asymptomatisch en zal geen kanker ontwikkelen. Het is dus lastig om goed in te schatten wie slokdarmkanker ontwikkelt en wie niet en wat de exacte risicofactoren zijn. Een internationale onderzoeksgroep heeft gekeken of het combineren van genetische factoren en leefstijl risico factoren een goede risico inschatting kunnen maken voor slokdarmkanker.

 

Een internationale onderzoeksgroep heeft gekeken of het combineren van genetische factoren en leefstijl risico factoren een goede risico inschatting kunnen maken voor slokdarmkanker.

 

De onderzoekers verzamelden gegevens uit een enorme database met 3.288 mensen met Barrett slokdarm, 2.511 mensen met slokdarmkanker en een controlegroep (dus zonder slokdarm afwijkingen) van 2.177 mensen. De grootste risicofactoren voor het krijgen van slokdarmkanker en Barrett slokdarm is zuurbranden alhoewel 40% van de slokdarmkanker patiënten hier nooit last van heeft gehad. Daarnaast levert leefstijl ook een enorme bijdrage (roken, overgewicht, NSAID gebruik). Een genetisch profiel is lastiger in te schatten.

De onderzoekers zagen dat er een nog beter risicoprofiel geschetst kon worden als al deze factoren bij elkaar genomen werden. Helaas waren de resultaten onvoldoende onderscheidend dat deze vorm van risico inschatting niet in de klinische praktijk toegepast kan worden.

 

Bron: Dong J et al. Determining risk of Barrett’s esophagus and esophageal adenocarcinoma based on epidemiologic factors and genetic variants. Gastroenterology 2018;154:1273-1281

 

Meer over Barrett? Lees hier >