Recept
Panna cotta is een feestelijk Italiaans toetje dat zeer makkelijk voor te bereiden is. Traditioneel bestaat panna cotta uit alleen slagroom, maar om deze versie wat lichter te maken is de helft van de slagroom vervangen door magere kwark.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Kardemom bestaat in verschillende varianten, maar meestal wordt de groene variant gebruikt. In India gebruikt men kardemom vaak als medicijn. Kardemom is een rijke bron van het mineraal mangaan; mangaan zou ervoor zorgen dat vrije radicalen geëlimineerd worden door het lichaam. Daarnaast zou het als mix met karwij en koriander ook goed voor de spijsvertering zijn.
Ingrediënten (4 personen):
– 375 ml ongeklopte slagroom
– 375 ml magere Franse kwark
– 1 stokje vanille
– 2 eetlepel fijne kristalsuiker
– 4 kardemompeulen
– 6 blaadjes gelatine
Garnering:
– 1 granaatappel
– Handvol gemengde ongezouten noten (hazelnoten / amandelen / pistache)
Bereiding:
– Kook de ongeklopte slagroom langzaam met de gekneusde kardemompeulen, suiker en het uitgeschraapte vanillestokje.
– Week ondertussen de blaadjes gelatine een kwartier in een bakje met koud water.
– Knijp de blaadjes uit na enkele minuten weken en verwarm deze in een steelpannetje totdat het geheel vloeibaar wordt.
– Laat de gekookte room tot handwarm afkoelen en meng het samen met de kwark en de vloeibare gelatine. Zorg dat het geheel goed door elkaar gespateld is.
– Schenk het mengel in kleine potjes of als je het wilt storten in plastic bekertjes in siliconen vormpjes. Laat de bakjes enkele uren in de koelkast opstijven.
Voor de garnering:
– Ontpit de granaatappel en houd deze apart
– Rooster het notenmengsel in een droge koekenpan. Hak de noten hierna grof.
– Decoreer de opgestijfde toetjes met de granaatappel en daar bovenop het notenmengsel.
Tip: mocht het geen seizoen zijn voor granaatappel, dan is grapefruit ook een lekker alternatief.
Datum en categorie
- 10 jun 2016
- Nagerechten