Crohn-operatie beïnvloedt darmflora en darmflora lijkt rol te spelen bij nieuwe opvlamming
Mensen met de ziekte van Crohn hebben een chronische ontsteking aan het maagdarmkanaal. In sommige gevallen is de ziekte op bepaalde plekken zo heftig date er een operatie uitgevoerd moet worden. Het voorkomen van dat de ontsteking na de operatie terugkeert is een punt van focus. Het lijkt er op dat de samenstelling van de darmflora hier een rol in speelt.
De darmflora werd geanalyseerd van 20 mensen die een darmoperatie voor Crohn (ileocoecaal resectie) ondergingen. Vervolgens werd er na 6 maanden weer naar de darmflora gekeken (neoterminale ileum en eerste deel van de dikke darm).
Uit de resultaten kwam naar voren dat de operatie een dramatisch effect op de samenstelling van de darmbacterien. Ten tijde van de operatie was er een dysbiose met grote proporties α/β Proteobacteria en Bacilli. Zes maanden later hadden dezelfde patiënten met name meer Lachnospiraceae in hun darmflora. Terugkeer van de ontsteking leek verband te hebben met Enterococcus durans terwijl de patiënten waarbij de ziekte rustig bleef meer Dorea longicatena en Bacteroides plebeius in hun darmflora hadden. Het was opvallend dat er zo’n groot verschil in darmflora werd gezien.
Deze studie laat zien dat een darmoperatie bij Crohn van invloed is op de bacteriesamenstelling. Terugkeer van de ontsteking na de operatie leek in verband te staan met de samenstelling van de darmbacteriën. Verder onderzoek is noodzakelijk hoe dit verband in elkaar zit.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten