Coeliakie

Mensen met coeliakie-markers in hun bloed, maar zonder klachten, lijken geen baat te hebben bij een glutenvrijdieet

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Bij coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De enige behandeling tot nu toe is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Er zijn mensen met mogelijk coeliakie met aanwijzingen in het bloed, maar zonder (of minimale schade) aan het slijmvlies. Italiaanse onderzoekers hebben onlangs gekeken hoe groot de kans op uitgebreidere schade bij deze groep.

De onderzoekers verzamelden de gegevens van 77 volwassenen (59 vrouw; mediane leeftijd 33 jaar) met mogelijk coeliakie op basis van bloedonderzoek. Van deze groep hadden 66 patiënten darmklachten of klachten buiten het maagdarmkanaal. Zestien hadden totaal geen klachten. Alle deelnemers waren positief getest voor (Ig)A endomysial antilichamen en tissue transglutaminase antibody. 95% van de deelnemers was HLA-DQ2 positief. In 26% van de gevallen werd een dunnedarmbiopt genomen. Een grote aantal patiënten met klachten hadden auto-immuun ziekten (36%) en antinucleaire antilichamen (41%) dan de asymptomatische patienten (5% en 12.5%, respectievelijk). De symptomatische patiënten waren vaker ouder bij de diagnose (P<.05). Een glutenvrijdieet leidde bij de 61 symptomatische patiënten tot een aanzienlijke verbetering van de klachten. De 16 asymptomatische patiënten behielden een dieet met gluten, slechts 1 patiënt ontwikkelde slijmvliesschade (afvlakking van de darmvlokken).

In deze 3 jaar durende studie leek naar voren te komen dat de mensen met aanwijzingen voor coeliakie in hun bloed, meestal klachten hadden. De groep zonder klachten leek geen direct baat te hebben bij een glutenvrijdieet, aangezien er geen verdere slijmvliesschade optreedt.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Volta U et al. Features and Progression of Potential Celiac Disease in Adults. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Oct 29.