Winactie: ‘ Stop darmkanker; kennis delen kan levens redden ‘
Maak deze maand kans op het boek ‘ Stop darmkanker; kennis delen kan levens redden ‘ van Luc Colemont (Uitgever Lannoo Campus). Dr. Luc Colemont, voormalig Maag-darm-leverarts te Antwerpen, heeft een missie: darmkanker de wereld uit helpen. De afgelopen tien jaar heeft hij bijna al zijn vrije tijd gestoken in de strijd tegen darmkanker. Want wist je dat je meer dan negentig procent kans hebt om volledig te genezen van darmkanker als het vroegtijdig wordt ontdekt?
Er overlijden volgens Colemont nog teveel mensen aan darmkanker, vijf per dag in Vlaanderen, 14 per dag in Nederland. Deze cijfers kunnen drastisch omlaag gebracht worden en daarom heeft Colemont in 2010 samen met anderen de actiegroep Stop Darmkanker opgericht.
Hij is een bevlogen pionier die vanuit buikgevoel handelt, veel lezingen geeft en vaak op social media te vinden is. Dat is nodig omdat darmkanker in verhouding tot andere kankersoorten weinig aandacht krijgt in de media. In het boek Stop Darmkanker legt hij niet alleen uit wat darmkanker is, hoe het ontstaat, welke symptomen ervoor gelden en welke behandelingen mogelijk zijn, maar ook vertelt hij wat wij kunnen doen aan preventie en opsporing zodat we vele mensenlevens kunnen redden. Want hoe verder de darmkanker gevorderd, des te moeilijker de behandeling en des te kleiner de kans op genezing.
Vroegtijdige opsporing kan juíst bij darmkanker heel goed omdat de kanker – anders dan bij de meeste andere soorten kanker – meestal uit een ‘poliep’ ontstaat die er jaren over doen om tot darmkanker uit te groeien. Met vroegtijdig screenen op deze ‘poliepen’ zou het sterftepercentage met 30 tot 50 procent kunnen dalen. Colemont noemt darmkanker daarom ‘de ideale ziekte’.
Bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat mensen vrijwillig ontlasting kunnen inleveren voor screening op tekenen van kanker. Hoe dat in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn lees je allemaal in het boek. Colemont pleit voor screening vanaf het vijftigste levensjaar*, hetgeen in overeenstemming is met advies naar aanleiding van internationaal onderzoek. Maar, alleen screening is niet voldoende en daarom bevat het boek ook tips voor een gezonde levensstijl. Colemont roept mensen op om zelf ook alert te zijn als ze klachten hebben zoals bijvoorbeeld bloedverlies en verandering in stoelgang, wat overigens niet automatisch betekent dat er sprake is van darmkanker. Het boek biedt ook steun als toch sprake is van (vergevorderde) darmkanker en chemo nodig is. Ten slotte bevat het ontroerende, hoopvolle en soms helaas ook verdrietige ervaringsverhalen van sterke mensen die te maken hebben (gehad) met darmkanker. Stop Darmkanker is geschreven met compassie voor darmkankerpatiënten, ter preventie van darmkanker en met een duidelijke boodschap; Actie!
Noot *: In Vlaanderen en Nederland worden mensen momenteel op hun 53e respectievelijk 55e jaar opgeroepen voor bevolkingsonderzoek.
Wij mogen twee exemplaren van dit boek weggeven. Wilt u kans maken op dit boek? Reageer dan vóór 1 november 2018 op info@darmgezondheid.nl met uw motivatie en adres-gegevens.
Meer weten? kijk op www.stopdarmkanker.be