Probiotica lijken de slijmvliesontsteking bij chemotherapie te verbeteren in een muismodel
Ontsteking van het mond- en darmslijmvlies (mucositis) is veelvoorkomende bijwerking van patiënten die chemotherapie ondergaan. Onderzoekers hebben in een muismodel onderzocht of suppletie van bepaalde probiotica de 5-FU-geinduceerde mucositis verbetert.
In totaal werden 72 muizen geïnjecteerd met ofwel fysiologisch zout ofwel chemotherapie (5-Fluorouracil (5-FU)) intraperitoneaal. Daarnaast kregen de muizen ofwel fysiologisch zout, ofwel een probioticum met Lactobacillus casei rhamnosus (Lcr35) ofwel met Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium bifidum (LaBi) toegediend. De mate van diarree, ontstekingseiwitten in het bloed, hoogte van de darmvilli diepte van de crypten, en totaal weefsel-RNA werden beoordeeld. Er werd bloed en weefsel van de lever en milt geanalyseerd.
De muizen die 5-FU chemotherapie kregen toegediend hadden aanzienlijk minder diarree wanneer zij ook Lcr35 en LaBi toegediend kregen. De muizen in de 5-FU groepen hadden significant hogere ontstekingseiwitten (TNF-α: 234.80 vs. 29.10, P<0.001, IL-6: 25.13 vs. 7.43, P<0.001, IFN-γ: 22.07 vs. 17.06, P = 0.137). Een herstel van het dunnedarmslijmvlies (villi) werd gezien wanneer de muizen probiotica kregen. Er werd door toediening van de probiotica geen bacteriële verandering in de darm gezien.
Deze studie laat zien dat toediening van de probiotica Lcr35 en LaBi het door chemotherapie aangetaste darmslijmvlies lijkt te verbeteren in een muismodel. Mogelijk zou chemotherapie ondersteunend kunnen werken bij chemotherapie in mensen.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- Leverziekten