Duurzaam eten – goed voor jezelf, goed voor de natuur
– Dr. Linda Wanders, MLD-arts in opleiding –
Voeding is op het moment hotter dan hot. Voedingsguru’s en lifestyle-coaches zijn op elke straathoek te vinden. Bepaalde voedingsproducten zijn de elixer voor het eeuwige leven, terwijl andere producten worden gedemoniseerd en zouden ervoor zorgen dat kanker op de loer komt te liggen. Wat moeten we nou geloven?
Het antwoord is simpel: een duurzaam dieet. Dit is een gevarieerd dieet, voornamelijk bestaand uit groenten en fruit, en uiteraard lokaal geteeld op biologische manier. Af en toe een stukje vlees of vis is ook geen zonde, zolang het het maar op duurzame en biologische wijze tot stand is gekomen. Realiseer je bovendien dat vlees of vis een luxe product is en zeker niet de basis hoeft te zijn van een maaltijd.
5 tips om je voeding te upgraden naar een duurzaam en gezond dieet:
1. Eet van eigen bodem
Avocado’s en quinoa worden op elke hippe voedingssite de hemel in geprezen. Een gezonde lunch voor veel mensen bestaat uit een avocado op toast of een quinoa-salade. Deze producten worden inmiddels in zo’n omvang gegeten dat de lokale bevolking aan de andere kant van de wereld de prijzen van deze producten zien stijgen. Bovendien zijn dit producten die veel water nodig hebben en per vliegtuig onze kant op gevlogen moeten worden. Heerlijk en gezond, maar dus niet voor de natuur.
2. Seizoensgebonden groenten en fruit
Eet wat het land ons brengt, zou grootmoeder zeggen. Bij elk seizoen horen bepaalde groenten en fruit. Onderstaand een greep uit de selectie van groenten per seizoen.
- Lente: nieuwe aardappels, prei, komkommer, asparagus, bieten, witlof, rabarber
- Zomer: courgette, tomaten, aubergine, wortels, doperwten, venkel, kersen, diverse bessen
- Herfst: pompoen, bloemkool, peultjes, spruitjes, pastinaak, knolselderij, appels, peren
- Winter: boerenkool, winterpeen, witte kool, rode kool, koolraap
Een uitgebreider overzicht kunt u hier vinden. Daarnaast kun je via de Groente- en Fruitkalender checken hoe duurzaam je bent: https://groentefruit.
3. Biologisch geteeld
Veel producten in de schappen zijn niet biologisch geteeld en bevatten pesticiden. Voor ons zijn het kleine hoeveelheden, maar voor onschuldige insecten en vogels is het vaak dodelijk. Recentelijk is er ook veel publiciteit aan gegeven dat dit ten koste gaat van de biodiversiteit.
4. Bewust met vlees en vis
Vlees en vis zijn luxe-producten. Het is gezond, maar in beperkte mate. Vis bevat bijvoorbeeld veel gezonde vetten en vlees veel ijzer en foliumzuur. Zolang het duurvlees is, is vlees-eten dus niet verkeerd. Een gevarieerd dieet kan vlees prima vervangen en is ook zeker beter voor het milieu. Voor de productie van vlees wordt relatief veel energie gebruikt ten opzichte van de productie van groente, waardoor de koolstofdioxide-uitstoot veel groter is. Bovendien is veel goedkoop vlees op ongezonde manier geproduceerd: onder erbarmelijke omstandigheden voor de dieren en met veel groei-stimulatoren. Bij niet-duurzame vis vindt overbevissing plaats, wat ten koste gaat van de biodiversiteit. Beperk dus je vlees- en visconsumptie en kies dan voor de gezonde optie. Het voelt misschien als duur, maar het geeft aan hoe speciaal het is.
5. Gooi geen eten weg
Niet direct van belang voor je eigen gezondheid, maar wel een belangrijk onderdeel van duurzame voeding. Verspilling van etenswaren (foodwaste) is een enorm probleem van deze tijd. Jaarlijks verspillen we in Nederland zo’n 41 kilo per persoon, dat komt neer op 736 miljoen kilo per jaar in totaal. Dit kan minder. Bedenk van tevoren hoeveel eten je nodig hebt en hoelang de producten houdbaar zijn. Begin de week met de meest bederfelijke producten en eindig de week met de langst houdbare. Groente of fruit waar plekjes ontstaan, kun je verwerken tot saus of soep, en dat kun je vervolgens weer invriezen. Veel kruiden kan je ook langer bewaren door het in vochtig keukenrol te wikkelen of fijn te knippen en het direct in te vriezen. Het wecken van groenten is ook optie, maar vereist meer werk en voorbereiding.
Duurzaamheid loont, zowel voor jezelf als voor je omgeving!
Benieuwd naar de andere column? Lees ze hier>