Kurkuma lijkt te beschermen voor darmkanker in een muismodel
Eerder onderzoek lijkt er op te wijzen dat de samenstelling van de darmflora van invloed is op colitis-geassocieerde darmkanker. De samenstelling van de darmflora wordt voor een groot deel beinvloedt door onze voeding. Kurkuma is een van de mogelijke voedingsstoffen die een beschermende werking lijkt te hebben op de ontwikkeling van darmkanker. Kurkuma lijkt zowel anti-inflammatoir, anti-oxidatief en anti-proliferatief te werken.
In de huidige dierstudie wordt gekeken hoe kurkuma van invloed is op colitis-geassocieerde darmkanker. In een muismodel voor colitis-geassocieerde darmkanker kreeg een deel van de muizen een kurkuma-rijk dieet en controlegroep een normaal dieet. Na vier weken werd er naar darmflora gekeken en 30 weken werd gezien als eindpunt.
Uit de resultaten bleek dat de muizen met een kurkuma-rijk dieet een verlengen overleving hadden en een mindere tumor belasting. Kurkuma leek de variatie in bacteriesamenstelling te vergroten, waarin een relatief overschot in Lactobacilles en verminderde hoeveelheid Coriobacterales werd gezien.
Uit deze studie lijkt naar voren te komen dat kurkuma een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van tumoren door de diversiteit in de bacteriesamenstelling te versterken.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten