De impact van een bewustwordingscampagne voor darmkankersymptomen in het Verenigd Koninkrijk
Darmkankerscreening werd vrijwel als eerst in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. Door darmkanker is een vroeg stadium vroegtijdig op te sporen wordt de kans op genezing vergroot en door het verwijderen van voorlopersstadia kan de ontwikkeling tot darmkanker voorkomen worden. Om zoveel mogelijk mensen met darmkanker op te sporen is het van belang dat mensen op de hoogte zijn over mogelijke alarmsymtomen voor darmkanker. Daarom heeft het Verenigd Koninkrijk naast het screeningsprogramma een bewustwordingscampagne gehouden om meer mensen aan darmkanker te laten deelnemen.
De resultaten van tijdens de campagne werden geanalyseerd door deelname, stadium van de tumor en overleving voor en na de campagne met elkaar te vergelijken.
Door de bewustwordingscampagne werden er meer dan 55-60% extra mensen verwezen voor vervolgonderzoek (endoscopisch/radiologisch). Hoewel het aantal patiënten met darmkanker vrijwel verdubbelde, bleef de ‘vangkans’ voor darmkanker zo’n 6%. Het bewustwordingsprogramma leek er niet voor te zorgen dat mensen zich met een vroeger tumorstadium presenteerden. Uit de resultaten bleek dat meer dan 50% van de darmtumoren al tot stadium 4 of 5 gevorderd was, waardoor het 2-jaarsoverleving niet verbeterde.
Ondanks dat de bewustwording voor darmkanker verbeterde en meer mensen voor een vervolgonderzoek verwezen werden, verbeterde de overleving niet.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten