darmkanker

Vegetarisch dieet is geassocieerd met lager risico op darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers ter wereld. Er bestaan al veel studies die aantonen dat er een sterke relatie bestaat tussen voeding en het risico op darmkanker. Grote consumptie van rood vlees lijkt een verhogende risicofactor te zijn en een vegetarisch dieet lijkt beschermend te werken. Recentelijk hebben Amerikaanse onderzoekers wederom naar deze relatie gekeken.

De Adventist Health Study 2 (AHS-2) is een grote prospectieve studie, waaraan 96. 354 Zevende Dag Adventisten (zowel mannen als vrouwen) aan meededen. Deelname aan de studie startte tussen 2002 en 2007 en follow-up liep door tot 2014. Data over het voorkomen van kanker werd uit landelijke kankerregisters gehaald. Het dieetpatroon werd achterhaald aan de hand van vragenlijsten en gecategoriseerd in 4 vegetarische diëten (veganistisch, lacto-ovo vegetarisch, pesco-vegetarisch, en semi-vegetarisch) tegenover het niet-vegetarische eetpatroon. In een veganistisch dieet eten mensen in zijn geheel geen dierlijke producten, in een lacto-ovo vegetarisch dieet wel melkproducten en eieren, in een pesco-vegetarisch dieet een men wel vis en semi-vegetarisch bestaat uit een dieet waar men minimaal vlees eet.

De gemiddelde follow-up was 7.3 jaar, waarin 380 gevallen van darmkanker werden geconstateerd en 110 gevallen van endeldarmkanker. De resultaten lieten zien dat alle vegetariërs versus niet-vegetariërs een lager risico hadden op alle vormen van darmkanker (0.78 (95% CI, 0.64-0.95)). Dit was ook lager voor specifiek dikke darmkanker (0.81 (95% CI, 0.65-1.00)) en endeldarmkanker (0.71 (95% CI, 0.47-1.06)). Het risico op dikke darmkanker voor veganisten was 0.84 (95% CI, 0.59-1.19); voor lacto-ovo vegetariërs, 0.82 (95% CI, 0.65-1.02); en pesco-vegetariërs, 0.57 (95% CI, 0.40-0.82); en voor semi-vegetariërs, 0.92 (95% CI, 0.62-1.37) vergeleken met mensen met een niet-vegetarische eetpatroon. Dit effect was gelijk als er gekeken werd naar geslacht en etniciteit.

Uit deze studie kwam naar voren dat een vegetarisch dieet geassocieerd is met een lager risico op darmkanker. Met name pesco-vegetariers, dus vegetariërs die wel vis eten, hebben een aanzienlijk lager risico op darmkanker dan niet-vegetariërs.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten 

Bron: Orlich MJ et al. Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers. JAMA Intern Med. 2015 May 1;175(5):767-76.