Winactie: ‘ Het slimmedarmendieet ‘
Deze maand kunt u kans maken op het boek ” Het slimmedarmendieet ” van Dr. Michael Mosley. Michael Mosley: opgeleid als arts, auteur van een darmenboek, die daarnaast ook nog ervaring heeft als BBC presentator en producer van documentaires. Zo’n persoon kom je niet vaak tegen. Wellicht met deze achtergrond is Mosley in staat om het onderwerp darmgezondheid zo uitvoerig, voor een groot publiek en met humor te verwoorden. Hij zoomt met zijn boek in op details en vat ook alles samen zodat lezers er ook echt mee uit de voeten kunnen.
Het eerste hoofdstuk begint Mosley met een anekdote waarbij hij zelf onderzoeksobject was. In dit experiment nam hij namelijk honderden toeschouwers mee in de wereld van zijn darmen toen hij een pil met ingebouwde camera innam en vervolgens het spijsverteringsproces live liet zien op een groot scherm.
Dat spijsverteringsstelsel komt in het boek uitvoerig aan bod en daarnaast worden ook de meest voorkomende darmaandoeningen behandeld. Centraal staan de wetenschappelijke ontwikkelingen over het thema voeding, bacteriën en darmgezondheid. Wat kun je bijvoorbeeld met poepmonsters en hoe weet je of je een voedselintolerantie hebt? Mosley is eerlijk als hij schrijft dat er een heleboel onzin wordt verkocht, maar denkt zelf wel dat mensen op een bepaalde manier op voedingsmiddelen kunnen reageren die de moderne wetenschap (nog) niet kan vaststellen.
Mosley vertelt welke bacteriën in onze darmen leven (bijvoorbeeld de bacterie Christensella, die niets met geloof maar alles met ‘dun zijn’ te maken heeft) en wat ze met onze gezondheid doen. Dat ieder mens anders reageert op voeding en dat het mogelijk moet zijn om gepersonaliseerde eetgewoonten te creëren, blijkt volgens Mosley uit een studie van het Weizman instituut in Israël.
Het is velen bekend dat microben een grote rol spelen in onze gezondheid en ook ons immuunsysteem beïnvloeden. Maar hoe je concreet je microbioom gezond kunt houden, is een lastiger vraagstuk dat Mosley niet mijdt. Zijn slimmedarmendieet is een weg naar een beter microbioom, aldus de auteur. Je bent volgens Mosley wat je je microbioom te eten geeft en goede voeding in de vorm van vooral pre- en probiotica zijn daarbij een must. Een glas rode wijn op zijn tijd kan daarbij een prima aanvulling zijn. Niet alleen voeding maar ook andere factoren bepalen hoe je je voelt, zoals bijvoorbeeld stress en slaap.
We zijn bijna aan het einde van het boek als Mosley ons een twee-fasen programma aanreikt om ons microbioom te resetten. Met recepten, een maaltijdplanner en nog enkele concrete tips (over bijvoorbeeld probiotica) sluit Mosley zijn verhaal af. Het boek is zeker een werk waar je wel eens naar terug zou kunnen grijpen.
Wij mogen twee exemplaren van dit boek weggeven! Wilt u kans maken op dit boek? Stuur dan een e-mail vóór 1 januari met motivatie, naam en adres gegevens naar info@darmgezondheid.nl
Benieuwd naar andere darmgezonde boeken? Kijk in onze bibliotheek>