Blootstelling aan gluten op jonge leeftijd lijkt risico op coeliakie niet te verminderen
Er gaan stemmen op die zeggen dat het risico op coeliakie (glutenintolerantie) wordt verminderd door op jonge leeftijd, tussen de vier en zes maanden, gluten te introduceren. Onlangs is er in het gerenommeerde tijdschrift New England Journal of Medicine een studie verschenen die dit heeft onderzocht.
In totaal deden 944 kinderen mee aan deze studie, die over meerdere centra werd uitgevoerd. Alle kinderen waren positief getest voor HLA-DQ2 en HLA-DQ8 en hadden tenminste één eerstegraads familielid met coeliakie. Vanaf week 16 tot en met week 24 kregen 475 kinderen dagelijks 100mg actieve gluten en 469 kinderen placebo. Gedurende de onderzoeksperiode werden anti-glutaminase type 2 en antigliadine getest. De primaire uitkomstmaat was coeliakie op drie-jarige leeftijd, vastgesteld door middel van een dunnedarmbiopt.
Coeliakie werd vastgesteld bij 77 kinderen. Om een onderschatting te vermijden werden vervolgens nog drie kinderen toegevoegd aan dit aantal en meegenomen in de verdere analyses. Gemiddelde leeftijd van de kinderen was 2.8 jaar en 59% was vrouwelijk. De cumulatieve incidentie van coeliakie was 5.2% (95% CI 3.6-6.8), die was ongeveer gelijk tussen de gluten-groep (5.9%) en de placebo-groep (4.5%). De gemeten levels van anti-glutaminase type 2 en antigliadine waren ook vrijwel gelijk tussen beide groepen. Borstvoeding leek ook niet van invloed te zijn op het wel of niet krijgen van coeliakie.
Uit deze resultaten lijkt dus naar voren te komen dat blootstelling aan gluten op jonge leeftijd het risico op coeliakie op drie-jarige leeftijd niet verlaagt.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten.