PDS

Alcohol alleen in grote mate van invloed op PDS

Er lijkt een relatie te zijn tussen alcoholgebruik en verergering van de het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het is tot op heden nog onduidelijk hoe deze relatie met elkaar samenhangt.

Amerikaanse onderzoekers hebben in een observationele studie gekeken hoe alcoholgebruik van invloed was op vrouwen met PDS-klachten (n=143) en deze resultaten vergeleken met vrouwen zonder PDS-klachten (n=43). Aan alle deelnemers werd gevraagd een dagboek bij te houden over maag-darmklachten, aantal alcoholconsumpties, cafeïne-inname, aantal sigaretten en de mate van stress.

Uit de resultaten bleek dat drinkgewoonte niet significant verschilde tussen vrouwen met en zonder PDS. Alleen bij overmatig drinken rapporteerden vrouwen met PDS significant meer klachten dan vrouwen zonder PDS. De klachten die significant vaker voorkwamen waren diarree, misselijkheid en maagklachten. Voor mild en matig drinken werd geen verschil gevonden.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm-, en leverziekten.

Bron: Reding KW, et al.Relationship between patterns of alcohol consumption and gastrointestinal symptoms among patients with irritable bowel syndrome.Am J Gastroenterol. 2013 Feb;108(2):270-6.