Winactie: ‘ Gelukseten ‘
Deze maand kunt u kans maken op het boek “Gelukseten: het verband tussen goed eten en een goed humeur” van Niklas Ekstedt en Henrik Ennart (Spectrum)
De uit Zweden afkomstige wetenschapsjournalist Henrik Ennart en de succesvolle chef-kok Niklas Ekstedt maakten samen een boek over eten, darmen en geluk. Omdat alles begint in de darmen, aldus Ekstedt en Ennart. Wat zegt jouw gut feeling, jouw onderbuik je over je voeding? Het verband tussen de darmen en hersenen is sterk, sterker dan we tot nu toe dachten.
In Gelukseten verweven de auteurs hun kennis over darmen en welzijn met kennis over gezonde voeding en trakteren de lezer tussendoor op recepten voor aantrekkelijke, gezonde maaltijden zoals happy superfood, het antidepressiedieet en drankjes met namen als ‘gouden melk’.
Kern van het boek is de communicatie tussen darmen en brein. De bacteriën in onze darmen spelen hierbij een grote rol. De problemen in de spijsvertering staan in verband met psychische en neurologische problemen en daarom vinden de auteurs dat we via de darmen – en dus via voeding – onze darmflora en daarmee ons welbevinden positief kunnen beïnvloeden.
Chronische of laaggradige ontstekingen kunnen bijdragen aan diverse aandoeningen als angsten, depressie en zelfs Parkinson, ALS of MS. En in een begin stadium kan het dat je niet eens merkt dat die ontstekingen er zijn. Maar wat kun je er aan doen, dat is de hamvraag? Ekstedt en Ennart hanteren een basisregel voor een ontstekingsremmend dieet; eet vers, gezond en minimaal bewerkt voedsel en varieer. Verder gaan ze specifiek in op voeding die erg slecht voor jou en je bloedsuiker is, zoals suiker en andere geraffineerde koolhydraten. Uitzondering daarop is bijvoorbeeld de afgekoelde, gekookte aardappel (resistent zetmeel) omdat die aan het einde van de dikke darm (waar vaak kanker in ontstaat) zijn positieve werking op de goede darmflora heeft terwijl veel andere gezonde voeding alleen goede doet in het eerste deel.
Een leuk element in het boek is de uitleg over de rol die een aantal kernbacteriën in onze darmen hebben. Ook wordt verteld welke voeding een positieve invloed op de goede bacteriën en op vermindering van ontsteking heeft. Gelukseten is niet hetzelfde als extreem diëten want volgens de auteurs geven recente studies aan dat – in het geval een dieet bepaalde soorten vezels uitsluit – daardoor juist een verstoorde darmflora kan ontstaan.
En daarmee sluit ik af met een citaat waar ik mij als lezer goed in kan vinden:
“Het mooie aan darmfloraonderzoek is dat het elke dag bevestigt dat dat lekkere, gevarieerde eten waarvan je het gevoel hebt dat het goed voor je is…ook echt goed voor je is!“
Als ‘gelukseter’ weet je na het lezer van het boek hoe het in de darmen werkt, wat je met voeding kunt doen om je mentaal beter te voelen, en dit alles luisterend naar je eigen gevoel, je eigen gut feelings.
Kans maken op dit boek? Stuur een bericht voor 7 juni naar info@darmgezondheid.nl met uw naam, adres én motivatie waarom u graag dit boek wilt winnen.
Lees ook:
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie