Congres Arts en Leefstijl – Gezonde foetus…100-jarige
Op vrijdag 5 april jl. vond het 8e congres van de vereniging Arts & Leefstijl in samenwerking met Voeding Leeft plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Het congres-event is inmiddels uitgegroeid tot het grootste landelijke podium voor artsen en zorgprofessionals over Voeding en Leefstijl. Voorzitter/huisarts Tamara de Weijer ziet met een groei van zo’n 700 nieuwe leden in 2018 een sterk toenemende interesse in de activiteiten van de vereniging en de visie om voeding en leefstijl in te zetten als plan A en medicatie als plan B.
Het congres stond dit jaar in het teken van de eerste 1000 dagen, “Gezonde foetus…100-jarige”? De aanwezigheid van Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaf de dag een extra dimensie omdat hij zowel als spreker op het podium als gesprekspartner van aanwezige organisaties en deskundigen die dag een belangrijke bijdrage leverde.
Dat een goede leefstijl ook tijdens de zwangerschap van onschatbare waarde is bleek nog maar eens tijdens dit inspirerende congres: een goed begin is méér dan het halve werk! De nieuwste wetenschappelijke- en praktijkinzichten over het belang en het effect van voeding en leefstijl voor de conceptie, tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren van het kind kwamen aan bod.
De darmgezondheid en de rol van het microbioom zijn van groot belang; een kind dat de goede bacteriën van zijn of haar moeder mee krijgt heeft een betere start en zal ook later minder kans op bepaalde aandoeningen of ziekten hebben. Daarom is goede voeding tijdens de zwangerschap, zo weinig mogelijk stress en een natuurlijke bevalling gecombineerd met borstvoeding het ideaalplaatje. Maar, het wil niet zeggen dat – wanneer dat niet lukt – alle mogelijkheden op een gezonde toekomst voor het kind zijn uitgeput. Want ook na de geboorte zijn er veel mogelijkheden om een kind zo gezond mogelijk te laten opgroeien.
“een kind dat de goede bacteriën van zijn of haar moeder mee krijgt heeft een betere start en zal ook later minder kans op bepaalde aandoeningen of ziekten hebben.”
Zo gaf één van de sprekers, Jaap Seidell (VU Amsterdam), aan dat het eerste levensjaar een belangrijke fase is voor de ontwikkeling van het microbioom, smaakvoorkeuren, eetstijlen en overgewicht. Het is (ter voorkoming van obesitas en andere aanverwante problemen) belangrijk om het eerste levensjaar van het kind goed in de gaten te houden en te letten op eventuele snelle gewichtstoename. Voor kinderen tussen 4 en 12 maanden is het goed om nieuwe smaken te leren waarderen, denk aan variatie in groenten. Leer ze ook goed te kauwen op vezelrijke voeding; dat is ook goed voor hun microbioom. Tot slot moeten we volgens Seidell ultra bewerkt voedsel vermijden omdat het mogelijk schadelijk is voor jonge kinderen.
Naast de mogelijkheid om presentaties bij te wonen, kon men ook workshops volgen en diverse organisaties die voeding en leefstijl als medicijn ondersteunen raadplegen bij de verschillende stands. Zo kregen deelnemers de mogelijkheid kennis te verbreden en krachten te bundelen. Een mooie dag, met genoeg informatie en een positieve kijk op gezonde start van het kind.
Lees ook
- Antidepressivum laat goede effecten zien bij PDS
- Parkinson uit zich vaak eerst met maagdarmklachten
- Anti-TNF medicatie of een operatie als eerste behandeling bij de ziekte van Crohn
- Hoger risico op lange termijn complicaties door persisterende vlokatrofie bij coeliakie
- Thalidomide effectief tegen terugkerend bloedverlies bij angiodysplasie