Probiotische melk beïnvloedt hersenactiviteit
Darmbacteriën lijken betrokken te zijn bij verschillende functies in het lichaam. Disbalans in de samenstelling van deze darmbacteriën (microbioom) hebben mogelijk verschillende ziektes tot gevolg waaronder diabetes, obesitas, prikkelbare darmsyndroom tot zelfs veranderingen in het psychische functioneren. Amerikaanse onderzoekers hebben geprobeerd aan te tonen wat voor een invloed probiotische melk heeft op het psychisch functioneren.
In de gerandomiseerde studie kregen 12 vrouwen vier weken lang probiotische melk, 11 vrouwen melk zonder probiotica, en 13 vrouwen geen melkproduct. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 30 jaar. De probiotische melk bestond uit Bifidobacterium Animalis subsp lactis, Streptococcus Thermophilus en Lactobacillus Bulgaris. De vrouwen mochten een maand voor aanvang van de studie geen antibiotica of probiotica hebben gebruikt, eveneens mochten de vrouwen geen maagdarmklachten hebben. Hersenactiviteit werd gemeten vooraf aan de studie middels functionele MRI’s (fMRI) en na afloop van de studie.
Uit de resultaten werden significante veranderingen in hersenactiviteit gezien bij de vrouwen die langdurig probiotische melkproducten innamen ten opzichte van vrouwen die melkproducten zonder probiotica of geen melkproduct gebruikten. Verder onderzoek zal verricht moeten hoe deze verbanden precies liggen. Mogelijk kunnen darmbacteriën een rol spelen in de behandeling van abnormale pijn en stress reacties samenhangend met dysbiose in de darmflora.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag- darm- en leverziekten