IBD

Anderhalf miljoen voor Utrechts IBD onderzoek

Dr. Saskia van Mil, onderzoeker in het UMC Utrecht heeft 1,5 miljoen euro toegewezen gekregen van de Europese Unie voor onderzoek naar een nieuwe behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, chronische darmontstekingen.

Op dit moment worden deze chronische darmontstekingen behandeld met hele algemene ontstekingsremmende medicijnen, die niet in iedere patiënt werken en die soms met bijwerkingen gepaard gaan. Via het nieuwe onderzoek naar galzuurreceptor FXR hoopt dr. Saskia van Mil een nieuw en gerichter medicijn te ontwikkelen en dat de werking van het medicijn wordt aangetoond in de ontlasting in plaats van via een coloscopie.

Galzuren zijn vooral bekend vanwege hun functie bij het opnemen van vetten en vitamines uit het eten, maar daarnaast werken ze ook als hormonen via galzuurreceptoren. Recent is ontdekt dat ze ook ontstekingen remmen en de energiehuishouding beïnvloeden. Een centrale rol is weggelegd voor de galzuurreceptor FXR. Als galzuren hieraan binden, wordt deze transcriptiefactor actief en zet hij in lever- en darmcellen verschillende genen aan.

Dr. Saskia van Mil is een expert op het gebied van de FXR-receptor. Van Mil heeft al aangetoond dat het aanzetten van de FXR-receptor in muizen darmontstekingen remt.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: http://www.medicalfacts.nl/2014/01/29/geld-voor-onderzoek-naar-darmontsteking/