Risico op (opnieuw) kanker bij afweeronderdrukkende medicatie voor IBD
Franse onderzoekers hebben een database met ruim 17.000 mensen met chronische darmontstekingen (IBD) onderzocht om te kijken naar het verband tussen afweeronderdrukkende medicatie en kanker.
Tot op heden is er nog geen definitieve genezing voor chronische darmontstekingen (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Een deel van de patiënten met IBD heeft daarom langdurig medicatie nodig om de ontsteking onder controle te houden, immunosuppressiva genaamd, waaronder anti-TNF, thiopurines en methotrexaat.
Eerder onderzoek met soortgelijke medicijnen, bijvoorbeeld na orgaantransplantatie, heeft uitgewezen dat het gebruik van deze medicijnen geassocieerd is met het risico op kanker. Nog niet eerder is onderzoek gedaan naar deze medicatie bij IBD.
De Franse onderzoekers zagen dat 405 mensen met IBD uit de database eerder te maken met kanker hadden gehad voordat zij in de database opgenomen waren. Deze mensen waren beduidend ouder dan de groep mensen met IBD die niet eerder kanker hadden gehad. Ook zagen de onderzoekers dat zij vaker colitis ulcerosa hadden, langdurigere ziekte, en minder vaak anti-TNF therapie en thiopurines hadden gebruikt (allen P<0.001).
Van de ruim 17.000 mensen met IBD ontwikkelden 316 mensen kanker, waarvan 23 personen al eerder kanker hadden gehad. 42,6% van alle kankers waren borst- en darmkanker. Bij een uitgebreidere analyse werd gezien dat mensen met kanker in de voorgeschiedenis en IBD een bijna tweemaal hoger risico hadden dan mensen zonder kanker in het verleden (Hazard Ratio 1.9). Daarnaast werden hogere leeftijd en het gebruik van immunosuppressiva als risicofactoren voor het krijgen van kanker gezien.
Uit deze resultaten lijkt het dat mensen met kanker in de voorgeschiedenis en IBD een verhoogd risico hebben op het (opnieuw) krijgen van kanker. Immunosuppressieve medicatie leek hier niet direct op van invloed. De onderzoekers onderstrepen dat de studie mogelijk statistisch niet genoeg power heeft en benadrukken dat daarom grotere studies nodig zijn.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten