Vitamine D3 weinig effectief bij diarree onder kinderen
Hoge doseringen vitamine D3 blijken niet effectief bij diarree onder kinderen van drie jaar en jonger.
Deze resultaten zijn zeer teleurstellend omdat eerder onderzoek aan heeft getoond dat vitamine D3 het afweersysteem zou aanzetten en dat een tekort aan vitamine D3 het risico op infectieziekten zou vergroten. Vanuit deze veronderstelling hadden de onderzoekers ook de studie in Kabul (Afghanistan) opgezet.
Wereldwijd sterven er jaarlijks 1,8 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar aan de gevolgen van diarree. Diarree is daarmee een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte.
Vitamine A en zink hebben al aangetoond effectief te zijn in het verminderen van diarree. De onderzoekers hadden gehoopt dat vitamine D3 ook een beschermende werking zou hebben.
In de studie werden meer dan drieduizend baby’s in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg twee jaar lang elke drie maanden 100.000 eenheden vitamine D3, de andere groep kreeg een placebo toegediend. In beide groepen kregen de kinderen gemiddeld drie keer per jaar diarree. Er werd eveneens geen verschil gezien in de start van de eerste keer diarree en staat van ondervoeding. Wel werd er een verschil gezien in de bloedconcentratie van vitamine D3; de kinderen die daadwerkelijk vitamine D3 toegediend kregen hadden veel hogere waarden hiervan in hun bloed.
Ondanks dat de studie teleurstellende resultaten liet zien voor vitamine D3, is de uitkomst belangrijk voor verder onderzoek naar andere vitamines en mineralen die mogelijk wel werkzaam zijn. Ook zou het kunnen zijn dat vitamine D3 toch werkzaam is bij diarree maar onder andere groepen en in andere doseringen. Het is al bekend dat vitamine D3 wel werkzaam is voor heel veel andere aandoeningen, met name voor botontwikkeling en voor onze calciumhuishouding.
Note: Dit artikel is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten