Darmpoliepen opsporen door middel van een urinetest
Onderzoekers van de Universiteit van Alberta, British Columbia, Canada hebben een nieuwe, zeer nauwkeurige test ontwikkeld om darmpoliepen door middel van een urinetest op te sporen. Deze test wordt mogelijk gemaakt met behulp van metabolomics, de wetenschap die zich bezighoudt met de eindproducten van de cellulaire stofwisseling. Het identificeren van deze poliepen, die een voorstadium zijn van darmkanker, is van essentieel belang voordat zij zich ontwikkelen tot darmkanker.
Bij normale niet-invasieve tests om de aanwezigheid van poliepen te bepalen is ontlasting van de patiënt vereist. Een dergelijke test is voor veel patiënten bezwaarlijk en de naleving ervan is bovendien zeer onbetrouwbaar.
Onder leiding van Richard N. Fedorak is een programma gestart waaraan 1200 patiënten hebben deelgenomen om de nieuwe methode te testen. Om poliepen op te sporen werd bij alle patiënten een colonoscopie uitgevoerd, en werd zowel een fecestest als de nieuwe urinetest gedaan. Met behulp van de nieuwe test werd 70-80% van de poliepen ontdekt, terwijl dat percentage bij de fecestest op 3-15% bleef steken.
Het doel van de studie was te bepalen of het afwijkende profiel bij patiënten met adenomateuze darmpoliepen na verwijdering daarvan weer normaal zou zijn.
Hiertoe zijn 243 patiënten onderzocht van 50 jaar en ouder bij wie door middel van een colonoscopie poliepen waren opgespoord en verwijderd. Vóór de colonoscopie was van elke patiënt een urinemonster afgenomen. Van 139 patiënten werd ongeveer drie jaar na het verwijderen van de poliepen een tweede urinemonster afgenomen en werd de nieuwe op metabolomics gebaseerde test vergeleken met de eerste resultaten. Inderdaad bleek dat na verwijdering van de poliep in de urinetest weer een normaal profiel te zien was.
Deze nieuwe methode is voor iedereen geschikt, maar zou minder accuraat zijn voor patiënten met nierproblemen en niet-behandelde diabetes. Een urinetest is voor veel mensen aanvaardbaarder dan een fecestest en zou het een enorme verbetering betekenen op het gebied van darmkanker-screeningprogramma’s.