Gelukkig door je ‘oudste’ bacteriën
Onderzoekers van de Alimentary Pharmabiotic Centre aan de Universiteit van Cork lieten zien dat het serotonine-gehalte in je brein bepaald wordt door de bacteriën die je in je darm krijgt in je allereerste levensfase. Het onderzoek is gepubliceerd in Molecular Psychiatry. Aangetoond wordt dat een normaal functioneren van de hersenen bij volwassenen afhangt van de darmbacteriën die tijdens je ontwikkeling binnenkrijgt. Het ‘gelukshormoon’ serotonine is voor een groot deel verantwoordelijk voor je stemming zoals het beleven van emoties. Je gemoedstoestand slaat om bij stress, angst en depressie. De meeste antidepressiva richten zich dan ook op het beïnvloeden van het stofje serotonine.
Steriele muizen
De onderzoekers gebruikten steriele muizen om aan te tonen dat de afwezigheid van darmbacteriën in je eerste levensfase grote invloed hebben op de serotonine-concentratie in het brein van een volwassene. Het onderzoek toonde ook aan dat deze invloed geslachtsafhankelijk is, met meer effect bij de mannelijke dan vrouwelijke muizen. Toen de onderzoekers de muizen net voor het bereiken van een volwassen leeftijd alsnog bacteriën toedienden, zagen ze dat het functioneren van het centraal zenuwstelstel niet of nauwelijks veranderde. Een belangrijke aanwijzing voor het permanente effect van ontbrekende darmflora op je hersenen.
Microbiota-darm-hersenas
Dit is een vervolgonderzoek op eerder werk van deze en andere groepen die laten zien dat er een ‘microbiota-darm-hersenas’ bestaat en dat deze relatie essentieel is voor de gezondheid die het brein en gedrag kan beïnvloeden. Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. Gerard Clarke, prof. Fergus Shanahan, prof. Ted Dinan, prof. John F. Cryan en collega’s. ‘Als neurowetenschapper vind ik deze bevindingen fascinerend omdat ze de belangrijke rol van darmflora en de communicatie tussen darmen en hersenen laten zien én het baant een weg voor de mogelijkheden om hersenafwijkingen te behandelen met bepaalde bacterie-samenstellingen.’ geeft prof. John F Cryan aan.
De uitkomst van dit onderzoek heeft op diverse manieren effect op de gezondheid omdat het laat zien dat een veranderde of aangepaste darmflora (bijv. door antibiotica-gebruik, een dieet of een infectie) een diepgaand, blijvend effect kan hebben op het brein. Clarke geeft aan enorm verheugd te zijn met deze bevindingen. ‘We hebben altijd gedacht dat de microbiota van essentieel belang is voor onze algehele gezondheid maar deze resultaten laten ook zien hoe belangrijk onze mini-vriendjes zijn voor onze mentale gezondheid.’
Bron: Nature.com