Aspirine kan helpen bij darmkanker
Een studie, gepubliceerd in het British Journal of Cancer met 4,500 Nederlandse darmkanker patiënten, liet zien dat aspirine kan helpen bij darmkanker. In de bijna tien jaar durende studie gebruikten een kwart van de patiënten geen aspirine, een kwart gebruikte de aspirine nadat ze de diagnose darmkanker had gekregen en de overgebleven helft nam aspirine voor en na de diagnose. Alle patiënten die aspirine gebruikten, namen een lage dosis – 80 mg of minder per dag.
De meeste patiënten die die aspirine namen deden dat het risico op complicaties van hart- en vaatziekten te verminderen. Uit de studie bleek dat het dagelijkse nemen van aspirine na de diagnose de kans om te sterven aan darmkanker verminderde met 23%. De patienten die een dagelijkse dosis aspirine gedurende 9 maanden namen, verminderden de kans op sterfte door darmkanker met 30%. Het nemen van aspirine alleen nadat darmkanker werd geconstateerd had een grotere impact op het verminderen van de mortaliteit dan wanneer de aspirine werd genomen voor en na de diagnose – dat verminderde het risico met 12%. Dat komt misschien omdat de mensen die aspirine namen en toch darmkanker kregen een specifieke agressieve vorm hadden die niet zo goed op aspirine reageert, volgens de onderzoekers. Ze zeggen ook dat aspirine niet gezien moet worden als alternatief voor andere behandelingen, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar het zou een toevoeging kunnen zijn.
Er zijn nu plannen om een gerandomiseerde studie met een placebo te gaan doen. Het is te vroeg om standaard aspirine te geven bij darmkanker. Mensen die van plan zijn om aspirine te nemen om hun risico op kanker te verminderen moeten eerst met hun arts praten. Het heeft namelijk ook vervelende bijwerkingen.
Tevens zijn er ook andere methoden om het risico op het krijgen van darmkanker te verlagen zoals het minder eten van rood vlees ofwel het eten van rood vlees te combineren met een forse hoeveelheid groene groente.
Bron: www.bbc.co.uk