Afvalberg

Afvalberg

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

‘Vroeger consumeerde de mens veel minder’, zegt de verkoopster in de buurtwinkel stellig. ‘We gingen bijvoorbeeld nog met een pannetje naar de Chinees in plaats van alles in plastic bakjes mee te nemen. We dronken geen water uit flesjes. En de schillenboer kwam ook nog elke week langs. En nu? Nu hebben we steeds meer afval. Maar echt waar: als je je afval goed scheidt, hou je bijna geen restafval meer over.’ Ze somt op wat ze allemaal scheidt of naar aparte bakken brengt. Papier en glas natuurlijk, maar ook al het groenafval en plastic. Ik knik bevestigend. En bedenk me schuldig dat ik niet zoveel steentjes bijdraag aan het verkleinen van de afvalberg. Het consequent afval scheiden schiet er vaak bij in. En in een gezin met 3 kinderen gaan er heel wat grijze vuilniszakken doorheen.

Maar aan de andere kant: ik werk juist graag mee aan het vergroten van de afvalberg! In de wc pot dan wel te verstaan. Hoe meer volume in de ontlasting, hoe beter. Veel mensen kampen immers met te harde, droge ontlasting. Dat is lastig, soms zelfs pijnlijk. Het is niet zoals het hoort en het is niet echt nodig.

Het toverwoord: meer afval! In de vorm van vezels dan. Dat ‘afval’ wordt door de bacteriën in onze darmen dankbaar omarmd als voedingsstof. Als beloning zorgen ze op hun beurt ervoor dat het eindresultaat van de spijsvertering, ons afval dus, veel zachter en ‘smeuïger’ wordt. Met als gevolg: een grotere afvalberg in de wc. En daardoor een goed gevoel in de darmen.