Ander bacterieprofiel bij mensen met eosinofiele oesofagitis
Eosinofiele oesofagitis (EoE) is een chronische ontstekingsziekte van de slokdarm. Mensen met eosinofiele oesofagitis hebben vaak last van brandend maagzuur of slikklachten, daarnaast ervaren zij ook dat het eten niet goed zakt (dysfagie). Soms kan zelfs het eten vast blijven zitten in de slokdarm. De oorzaak van de ziekte is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat veel mensen met de aandoening allergisch zijn voor bepaalde voedselbestanddelen en mogelijk ook voor pollen. Mogelijk zou een verstoring van de gevestigde bacteriën (microbioom) een oorzaak kunnen zijn voor de ontsteking / allergische reactie.
De huidige studie kijkt of er een verschil is in het microbioom van mensen met verschillende vormen van oesofagitis. De onderzoekers keken naar de bacteriën op de slokdarm van zowel kinderen als volwassenen met EoE, Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) en normaal slokdarmslijmvlies. De bacteriesamenstelling werd bepaald door PCR en 16S rRNA gene amplification met sequencing.
In totaal werd het slokdarmslijmvlies van 70 kinderen en volwassenen onderzocht. Bij EoE en GERD werden er meer bacteriën gezien, ten opzichte van de deelenemers met een normaal slijmvlies.
Bij personen met EoE, was de hoeveelheid bacteriën verhoogd, ongeacht behandeling. De bacterienstam Haemophilus was significant verhoogd in onbehandelde EoE ten opzichte van de gezonde deelnemers. Streptococcen waren verlaagd bij GERD patiënten die een proton pump remmer gebruikten.
Uit de resultaten lijkt naar voren te komen dat het microbioom van mensen met GERD en EoE mogelijk anders is dan van mensen die geen slokdarmklachten hebben.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten