Antibioticagebruik triggert mogelijk de ziekte van Crohn

Inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zorgen voor een terugkerende ontsteking van de darm. Het is nog onduidelijk hoe deze ziekten precies ontstaan. Een van de hypotheses is dat ze worden uitgelokt door een disbalans in darmbacteriën. Antibioticagebruik kan deze disbalans mogelijk veroorzaken en bij mensen met aanleg voor IBD, zorgen voor ontstekingen. Recentelijk hebben onderzoekers gekeken naar de relatie tussen antibioticagebruik en het ontwikkelen van IBD.

Zij keken naar de data van 15 studies waarin bijna 9.000 patiënten met IBD werd gevolgd. Uit de resultaten bleek dat antibioticagebruik was voornamelijk geassocieerd met de ziekte van Crohn en niet met colitis ulcerosa. Met name antibiotica zoals penicillines, cephalosporines, metronidazol en fluoroquinolonen leken geassocieerd te zijn met de ziekte van Crohn.

 

De exacte relatie moet nog verder onderzocht worden, maar er lijkt een verband te zijn tussen antibioticagebruik en het ontwikkelen van de ziekte van Crohn.

 

Bron: Theochari NA, et al. Antibiotics exposure and risk of inflammatory bowel disease: a systematic review. Scand J Gastroenterol. 2017.

 

 

Meer weten over antibiotica en de darmflora >