Bestaat PDS eigenlijk wel?
– Nienke Tode-Gottenbos, darmfloratherapeut –
“Tsja mevrouw, u heeft een prikkelbare darm. Daar is eigenlijk niets aan te doen, u moet er maar mee leren leven”.
Het zal niet de eerste keer zijn dat ik cliënten in mijn praktijk zie tegen wie dit is gezegd door de huisarts of specialist. Maar als je 24 jaar bent en ontlasting verliest of continue een opgeblazen gevoel hebt, zit je niet te wachten op ‘leer er maar mee leven’. En is dat eigenlijk wel nodig?
PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), ook wel IBS (Irritable Bowel Syndrome) genoemd, is één van de meest gestelde diagnoses bij mensen met darmklachten. Maar het heet niet voor niets een ‘syndroom’: het is een combinatie van verschillende klachten, die niet direct verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld de aanwezigheid van ontstekingen of een infectie met een pathogene bacterie of parasiet.
En daar ligt nu precies de knoop: PDS is geen ‘ziekte’. Het is geen kant-en-klaar beeld met bijpassende oplossing. Maar zo wordt er vaak wel naar gekeken: patiënten hebben met ‘PDS’ een diagnose gekregen en daar blijft het bij.
Toch is de diagnose eigenlijk nog niet af. PDS is een container-diagnose die eigenlijk zegt: ‘u heeft klachten, maar we weten niet precies waar het aan ligt’. Zonde! Want met een beetje goede wil en wat gericht zoekwerk, is er vaak wél een verklaring te vinden – en met een verklaring, ook een kans op minder klachten voor de patiënt.
Soms ligt zo’n verklaring dichtbij. Ik zie bijvoorbeeld regelmatig cliënten die wél een colonoscopie hebben gehad, maar die nooit ontlasting hebben hoeven inleveren voor – bijvoorbeeld – parasitair onderzoek. Omdat de behandelend arts van mening is dat parasieten geen klachten veroorzaken, terwijl bij 30% van de mensen met een Dientamoeba- of Blastocystis-infectie wel degelijk klachten voorkomen [Nagata et al, Int J Parasitol Drug Resist, 2012;2:204-15].
Soms moeten we buiten de gebaande paden denken. Ook van voedingsmiddelen wordt bijvoorbeeld vaak ontkend dat ze een rol kunnen spelen, omdat onderzoeken niet aantonen dat dit bij een significant deel van de patiënten de hoofdoorzaak is. Toch knappen veel mensen zienderogen op nadat we hebben vastgesteld welke voedingsmiddelen bij hen de klachten triggeren.
Bovendien is PDS vaak multi-causaal: er is niet één oorzaak, maar meestal een combinatie van factoren. En dus ook niet één oplossing, maar een combinatie van puzzelstukjes die samen zorgen voor een vermindering van de klachten. Histamine-overgevoeligheid, vitamine D-gebrek, een niet-optimale darmflora… het zijn allemaal zaken die een mede-oorzaak kunnen zijn, maar die door de behandelend arts vaak niet worden meegenomen in de adviezen en onderzoeken.
Al met al is dit dus een pleidooi voor twee dingen rondom PDS:
- beter, diepgaander onderzoek, soms buiten de gebaande paden
- en goed overleg, luisteren naar de eigen ervaringen van de patiënt. Die is tenslotte expert op het gebied van zijn/haar eigen klachten!
Nienke Tode-Gottenbos is darmfloratherapeut, voedingskundige en auteur van het boek De Poepdokter – Gezond van mond tot kont. In haar praktijk behandelt ze mensen met darmklachten en voedingsproblematiek.
De Poepdokter – Gezond van mond tot kont
Nienke Tode-Gottenbos / Spl!nt Media
hardcover, 192 paginas in kleur
€22,95
ISBN 9082417715