Coeliakie lijkt de kans op leververvetting te vergroten
Coeliakie, glutenintolerantie, is een ziekte waarbij voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat beschadiging veroorzaakt van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor krijgt de darmwand een andere doorlaatbaarheid dan een gezonde darm. Glutenvrij eten is eigenlijk de enige oplossing om de darmwand weer te laten genezen. Bij zo’n glutenvrij dieet wordt vaak een gewichtstoename gezien. Tot op heden zijn er slechts enkele gevallen bekend van niet-alcoholische leververvetting bij coeliakie patiënten. Zweedse en Amerikaanse onderzoekers hebben nu gekeken hoe de verhouding is tussen coeliakie en leververvetting.
Uit de landelijke Zweedse database werden personen met coeliakie geïdentificeerd (n=26.816). Deze groep werd vergeleken met een controlegroep (n=130.051). Gedurende 246.559 jaar follow-up in persoonsjaren werden er 53 personen gezien met zowel coeliakie als leververvetting. Bij de controlegroep was dit aanzienlijk lager, wat correspondeerde met een hazard ratio (HR) van 2.8 (95% CI 2.0-3.8). Het hoogste risico werd gezien bij kinderen (HR 4.6, 95% CI 1.0-5.9). Het risico op levervetting was het hoogst direct na de diagnose (HR 13.3, 95% CI 2.0-3.8).
Uit deze resultaten lijkt dus naar voren te komen dat personen met coeliakie een 2.8x verhoogd risico hebben op niet-alcoholische leververvetting ten opzichte van de populatie zonder coeliakie, met het hoogste risico vrijwel direct na de diagnose.
Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten