Column van de maand “Als je kind buikpijn heeft”
– Karine Hoenderdos, diëtiste –
Voor jonge kinderen is het soms moeilijk om gevoelens te benoemen, of pijn exact te lokaliseren. Ze zeggen eenvoudigweg: ‘Ik heb buikpijn!’.
Er zijn kinderen die heel vaak klagen over buikpijn en als ouder is het best lastig om te achterhalen wat nu precies de oorzaak is. Het beste is om als een soort Sherlock Holmes na te gaan waar de klachten precies vandaan komen en wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Hou een paar weken een buikpijndagboek bij, zodat je kunt achterhalen waarom je kind klaagt over buikpijn. Noteer daarin:
- Of je kind ‘buikvriendelijk’ eet. Geef je je kind voldoende vezels (fruit, groenten, volkoren brood, noten, aardappelen en volkoren granen)? Drinkt je kind voldoende water of thee? Eet je kind niet te mager? Als je twijfelt, kan een diëtist de voeding van je kind beoordelen.
- Mogelijke prikkels. Klaagt je kind over buikpijn na bepaalde maaltijden of producten? Of zie je een verband tussen eczeem en buikpijn? Er kan een voedselovergevoeligheid of allergie aan ten grondslag liggen. Meest voorkomende intolerantie is voor lactose. Meest voorkomende allergie bij jonge kinderen is koemelkallergie. Ga niet zelf experimenteren met een dieet als je vermoedt dat je kind een allergie heeft. Ga met je bevindingen naar de huisarts en diëtist.
- De ontlasting. Als je kind jong is, heb je waarschijnlijk nog zicht op wat er in de toiletpot of luier gebeurt. Bekijk de ontlasting: is het diarree of verstopping? En noteer ook hoe vaak je kind heeft gepoept.
- Wat je kind meemaakt. Is er een verband tussen buikpijn en stress? Bijvoorbeeld met naar school gaan, uit logeren, een voetbalwedstrijd of een spannend partijtje?
- De klachten. Hoe lang duurt de buikpijn? Is het vlak voor de ontlasting? Heeft je kind een opgeblazen buikje? Laat het (stinkende) winden? Gaat het vanzelf over?
Als je kind ‘Ik heb buikpijn’ zegt, is dat een signaal. Een signaal om serieus te nemen. Zo’n dagboek kan jou en je kind helpen om de oorzaak te achterhalen. Maar: ga vervolgens niet op eigen houtje aan de slag met een dieet voor je kind. Een dieet samenstellen is niet eenvoudig: je moet zeker weten de voeding volwaardig blijft voor je kind in de groei. Vraag een diëtist om hulp. Succes!