Ik heb een melkallergie. Kan ik dan toch pre- en/of probiotica gebruiken?
Er zijn producten beschikbaar met prebiotica (speciale vezels) of probiotica (goede bacteriën) in poedervorm die geen melk bevatten. U kunt op de verpakking zien of deze producten melkbestanddelen bevatten.
Kan ik ook te veel vezels eten?
De meeste mensen eten te weinig vezels maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Als je je houdt aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zul je niet snel te veel vezels eten. Soms merken mensen die extra vezels gaan eten dat ze tijdelijk wat extra gas gaan produceren (winderigheid) of wat kramp krijgen. Dat komt door de darmbacteriën die de vezels gebruiken als voedingsbron en de gassen produceren. Pas wel op met vezelpreparaten. Drink er voldoende bij en neem deze niet zonder advies van de huisarts.
Welke fruit- en/of groentesoort is het gezondst?
Bepaalde fruit- en groentesoorten zijn populair omdat ze heel gezond zouden zijn maar variatie is veel belangrijker. Geen enkele groente- of fruitsoort bevat alles wat je nodig hebt. Door elke dag iets anders te eten of in ieder geval regelmatig te variëren krijg je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen.
Hoeveel moet ik drinken?
lachten”>darmproblemen moeten zelfs nog iets meer drinken, namelijk 2 liter. Let vooral op je vochtinname als je diarree hebt of veel moet overgeven (je verliest dan veel vocht) of als je extra vezels gaat eten. Vezels nemen vocht op en als je te weinig drinkt kan dit juist verstopping geven.
Ik wil graag een persoonlijk voedingsadvies, waar moet ik heen?
Een diëtist is de expert op het gebied van voeding. Je kunt altijd een afspraak maken met een diëtist bij jou in de buurt. Of je nu een dieet volgt, een chronische ziekte hebt of gewoon vragen over voeding hebt.
Verwijsbrief voor de diëtist niet meer nodig
Vanaf 1 augustus kan iedereen zonder verwijsbrief van een arts op consult bij een diëtist. Patiënten kunnen nu zelf een afspraak kunnen maken met de diëtist, zonder dat zij dit eerst met een arts hebben besproken. Uiteraard blijft het nog wel mogelijk om via een arts doorverwezen te worden. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is blij met dit besluit. Op hun website schrijven zij dat de directe toegankelijkheid de drempel verlaagd voor de cliënt om te kiezen voor een dieetadvies en een gezonde leefstijl die past bij zijn of haar situatie. De NVD hoopt dat de kortere lijnen gaat zorgen voor een snellere behandeling waardoor de kwaliteit van de zorg ook zal toenemen.
Vergoeding?
De NVD adviseert iedereen die kiest om zonder verwijzing naar de diëtist te gaan om eerst contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te informeren of dieetadvisering zonder verwijzing wordt vergoed.
Vind meer informatie op: nvdiëtist
Zijn goede bacteriën belangrijk voor je darmgezondheid?
In de darmen leven van nature miljarden bacteriën. Deze verzameling goede en slechte bacteriën noemen we de darmflora. Voor je darmgezondheid is het belangrijk dat er veel goede bacteriën in je darmen zitten. Deze bacteriën vervullen allerlei belangrijke taken. Ze helpen bij de spijsvertering en de stoelgang. Ook zijn er aanwijzingen dat goede bacteriën helpen bij de ondersteuning van ons immuunsysteem.
Zijn probiotica veilig?
Probiotica zijn veilig voor consumenten. Dit werd op maandag 22 juni 2009 bevestigd door het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Ook het Voedingscentrum geeft aan dat probiotica veilig zijn voor consumenten.
Waar zitten vezels in?
Vezels zitten in groente, fruit, volkorenproducten (zoals bruinbrood en zilvervliesrijst) en peulvruchten (zoals bonen en linzen).
Hoeveel vezels moet ik eten?
Als richtlijn geldt voor volwassenen zon 30-40 gram voedingsvezels per dag. Op www.zuivelonline.nl kun je kijken of je zelf voldoende vezels eet.
Wat is gezonde voeding?
Variatie is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een gezonde voeding. Het is belangrijk om elke dag iets anders op tafel te zetten zodat je van alles wat binnenkrijgt. Regelmaat is ook erg belangrijk. Dus elke dag tijd voor een ontbijt en probeer het snacken en snoepen zoveel mogelijk te beperken.
Het Voedingscentrum heeft met de Schijf van Vijf een hulpmiddel gemaakt om een gezonde voeding samen te stellen.
Hier kunt u de Schijf van Vijf en alle tips bekijken.
Mag ik alles drinken?
In principe mag je alle vloeistoffen meetellen als (drink-)vocht.
Dus ook melk, yoghurt, vla en soep. Dat betekent niet dat je alle vloeistoffen onbeperkt kunt drinken. Ook hier is variatie erg belangrijk. Water bevat geen calorieën. De adviezen zijn niet eenduidig, maar hieronder staan een aantal aandachtspunten:
- Let wel op de calorieën. Vruchtensappen en sommige frisdranken bevatten suiker. Ook als er op de verpakking staat dat er geen suikers aan toegevoegd zijn. Het is dus niet verstandig hier grote hoeveelheden van te drinken.
- Zuivel. Kies vooral voor halfvolle en magere varianten. Volle zuivel bevat verzadigd vet.
- Soep. Mag meegeteld worden, maar bevat wel veel zout.
- Koolzuur. Sommige mensen met darmproblemen kunnen gevoelig reageren op koolzuur in frisdranken. Er komt dan namelijk meer lucht in de darmen.
- Koffie en thee. Hier zijn de meningen over verdeeld. Van sterke thee (met looizuur) is bekend dat het voor verstopping kan zorgen (www.koffieengezondheid.nl). Verder is er geen wetenschappelijke onderbouwing dat koffie en thee vochtafdrijvend werken. Toch adviseren sommige diëtisten om niet teveel thee en/of koffie (meer dan 5 koppen) te drinken.
- Alcohol. Het advies van het Voedingscentrum is voor vrouwen maximaal 1 glas en voor mannen maximaal 2 glazen en liefst niet dagelijks. Meerdere glazen mogen dus niet meegeteld worden bij de vochtinname.
Wat is het verschil tussen gewone goede bacteriën en probiotica?
Probiotica zijn goede bacteriën waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de gezondheid ondersteunen.
Goede bacteriën zijn niet automatisch probiotica. In gewone yoghurt, biogarde en karnemelk zitten bijvoorbeeld ook goede bacteriën maar deze mogen geen probiotica genoemd worden, want het is niet bewezen dat ze een specifiek gezondheidsbevorderende werking hebben. Ook zijn ze meestal niet in staat om het maag- en galzuur te overleven.
Maar natuurlijk zijn gewone yoghurt, biogarde en karnemelk lekkere producten die prima passen in een gezonde voeding.