DIKKE DARM
Al het voedsel wat niet verteerd en opgenomen wordt, komt in de dikke darm terecht, in medische termen colon genaamd. De colon is ongeveer 1 meter lang en is vergelijkbaar met de schroothandelaar van onze spijsvertering!
De dikke darm als schroothandelaar
Uit het aangeleverde schroot van de dunne darm haalt hij de laatste bruikbare producten voor het lichaam. Dat zijn bijvoorbeeld vocht en mineralen, maar ook galzouten.
Darmflora
In onze darmen worden zo’n 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën gevonden. De meeste hiervan vinden we in de colon, die de laatste voedselresten helpen afbreken en die o.a. in nuttige voedingsstoffen omzetten (butyraat). Die resten bestaan vooral uit voedingsvezels, die door de dunne darm niet kunnen worden verteerd. Het nu nog overgebleven schroot wordt door de dikke darm ingedikt. Zo ontstaat uiteindelijk de ontlasting. Dit komt terecht in het laatste stuk van de darm, de endeldarm.
Peristaltiek
Ook in de colon is sprake van peristaltiek. De darmwand wordt omgeven door spieren, die de darminhoud kunnen voortbewegen. Door de aanwezigheid van een slijmlaagje op de darmwand verloopt dit proces soepel.
Vervolg de reis naar de endeldarm >