MOND
Een goede spijsvertering begint in de mond. De mond is de eerste plaats waar onze voeding terecht komt. In de mond wordt het voedsel vermalen door goed te kauwen en met speeksel vermengd, dit is de start van onze spijsvertering.
De tong
De tong is de sterkste spier in ons lichaam. De tong zorgt er voor dat het voedsel in de mond goed vermengd wordt met het speeksel en zorgt voor waarneming van smaak. Over de gehele tong bevinden zich smaakpapillen, De mens kent vijf verschillende smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. Umami smaakt als hartig. Het speeksel maakt het voedsel vloeibaar, zodat het makkelijk door te slikken is en voegt enzymen toe aan het voedsel, welke helpen bij de spijsvertering (o.a amylase wat helpt bij de vertering van koolhydraten). In speeksel zit ook ‘lysozyme’, een enzym dat de groei van veel bacteriën zal remmen.
Goed kauwen!
Vroeger werd gezegd dat u elke hap wel 100 keer moest kauwen. Zo ver hoeft u niet te gaan, maar goed kauwen is wél belangrijk voor een goede spijsvertering. Indien u overhaast eet geeft u de enzymen niet de kans om hun start te maken met de spijsvertering.
Mondgezondheid
De bacterieflora van de mond is net zo individueel als die van de menselijke darm en is afhankelijk van temperatuur, leeftijd, pH (zuurgraad) en speekselsamenstelling. Er zijn op dit moment ongeveer 700 soorten bacteriën gevonden waarbij veel soorten uniek zijn en alleen in de mond voorkomen.
Er zijn in de mond verschillende leefplekken die ieder op hun beurt weer verschillende bacteriesoorten bevatten. Tandplak behoort tot een van deze leefplekken. Tandplak bestaat uit een biofilm, een laagje bacteriën omgeven door een zelf geproduceerd slijm, vastgehecht op een oppervlak. Deze bacteriën spelen onder andere een rol bij ontsteking van het kaakbot, het ontstaan van gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking (parodontitis). De biofilm bestaat uit verschillende soorten micro-organismen die dynamisch zijn en met elkaar kunnen communiceren. De micro-organismen in een biofilm worden ‘beschermd’ door de slijmlaag en zijn hierdoor moeilijker te beïnvloeden door antibiotica of door het immuunsysteem. Bij een slechte mondgezondheid kunnen parobacteriën domineren, deze kunnen naast gaatjes ook schade elders in het lichaam aanbrengen. Uit onderzoek is gebleken dat er verbanden bestaan tussen parodontitis en andere ziektes zoals diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, atherosclerose en darmkanker.
Suiker en gaatjes
Het suikergebruik in Nederland bleek rond 2000 ongeveer op hetzelfde niveau gebleven als in de begin jaren 80, maar cariës (gaatjes) komt veel minder voor. Een belangrijke oorzaak is het gebruik van fluor-bevattende tandpasta. De theorie is dan ook dat het positieve effect van gefluorideerde tandpasta het negatieve effect van suikergebruik op uw tanden kan tegengaan. Het is dus belangrijk om goed te poetsen met een goede tandpasta.
Tanderosie
Naast cariës is ook tanderosie een belangrijk probleem. Het idee is dat tanderosie een gevolg is van de zuurgraad van ons voedsel en dat meerdere zuuraanvallen per dag er toe zouden leiden dat de erosie toeneemt. Het is erg moeilijk om te voorspellen of een specifiek voedingsmiddel tot tanderosie leidt. Positieve invloed van voeding op o.a. cariës is nog niet goed onderzocht. Uiteraard bestaat er bewijs voor de suikervervangers, maar dit is meer gebaseerd op het verminderen van de effecten van suiker dan op het positieve effect van de suikervervanger zelf.
Ook mensen die regelmatig last hebben van reflux, het terugstromen van maaginhoud naar de mond, kunnen een versterkte tanderosie hebben. De tanderosie door deze oorzaak kan verminderd worden door de reflux (zuurbranden) aan te pakken.
Probiotica
Er komt steeds meer aandacht voor de toepassing van probiotica voor de mondgezondheid. Onderzoek heeft gunstige effecten aangetoond bij onder andere stemprothesen, ademgeur en tandvleesontsteking. Meer onderzoek is nog nodig bij orale Candida en cariës. Kijk voor meer informatie op Mondgezondheid bij Professionals.
Vervolg de reis naar de slokdarm >