SLOKDARM
Zodra de voeding wordt doorgeslikt komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm is een soort rechte pijp met een lengte van ongeveer 25 centimeter. Door de slokdarm wordt het eten vervoerd naar de maag. Ter hoogte van het middenrif (diafragma) gaat de slokdarm over in de maag. Aan het begin en het eind van de slokdarm zijn kringspieren (bovenste sfincters) die de slokdarm kunnen afsluiten. Deze kringspieren zorgen er voor dat zure maaginhoud niet zal terugstromen naar de slokdarm, wat ook wel zuurbranden of reflux wordt genoemd.
De wand van de slokdarm bestaat uit drie lagen: slijmvlieslaag, bindweefsellaag en spierlaag. De slijmvlieslaag beschermt de binnenzijde van de slokdarm, de bindweefsellaag bevat kliertjes die slijm produceren wat werkt als glijmiddel en de spierlaag duwt het voedsel richting de maag.
Kunt u liggend eten?
Ja, dat kan. Ook als u liggend eet kan het voedsel naar beneden zakken. Dat komt omdat de slokdarm twee spierlagen heeft, die het voedsel naar beneden kunnen bewegen. Dat heet peristaltiek. Uiteraard is het beter om rechtop te eten, zodat de zwaartekracht aan het zakken meehelpt.
Vervolg de reis naar de maag >