darmkanker

Darmkanker door eten rood vlees

Mensen die vaak rood vlees eten, hebben meer kans om darmkanker te ontwikkelen. Deze conclusie trok het Wereld Kanker Onderzoek Fonds al eerder, maar nieuw onderzoek van deze organisatie bevestigt dit. In 2007 concludeerden ze al dat er een relatie is tussen het eten van rood vlees en darmkanker. Toen werden de resultaten nog niet voldoende bewezen geacht. Dit nieuwe onderzoek toont aan dat grote hoeveelheden rund-, varkens-, en lamsvlees zeker het risico op darmkanker verhogen. Eerder gaf de organisatie al aan dat groene groenten en calcium beschermend kunnen optreden tegen de schadelijke effecten van rood vlees.

De onderzoekers analyseerden voor deze studie 263 nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die aansluiten bij de 749 studies uit het onderzoek uit 2007. Meer dan 24 daarvan bewijzen dat grote porties rood vlees schadelijk zijn voor de gezondheid. Het rapport meldt ook dat bewerkt rood vlees zoals bijvoorbeeld ham en salami zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Mensen die vaak rood vlees eten, wordt aangeraden om hun voeding aan te passen. Een halve kilo rood vlees per week vinden de onderzoekers ruim voldoende om geen verhoogd risico te lopen. Daarnaast adviseren ze voldoende voedingsvezels in het dagelijkse voedingspatroon om het risico op kanker te beperken.

Wie zich houdt aan bovenstaande adviezen heeft minder kans op het ontwikkelen van darmkanker. Samen met  minder alcohol, een gezond lichaamsgewicht en voldoende beweging, kan het risico op darmkanker met zo’n 45 procent teruggedrongen worden. Volgens een van de onderzoekers, Elisa Bandera, is het goede nieuws dat we het risico op kanker deels in eigen hand hebben.

 

Bron: www.wcrf.org