Flatulentie

FLATULENTIE (winderigheid)

Iedereen laat wel eens winden of boeren en sommige dagen is het meer dan andere, vaak is dat afhankelijk van wat u die dag hebt gegeten. Na een maaltijd ontwikkelt zich ongeveer 1,5 liter lucht in het maag-darmstelsel. Het overgrote gedeelte wordt opgenomen door de darmwand, een heel klein gedeelte blijft aanwezig in de darmen en verlaat als winden het lichaam. Gemiddeld gezien laat men op een dag zo’n 12-25 winden. Indien dit aanzienlijk vaker voorkomt of als er geen controle over is dan spreekt men van winderigheid, oftewel flatulentie. Vaak is er ook sprake van borrelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en krampen. Als de winden worden opgehouden worden de klachten vaak ernstiger.

Voor uitgebreide informatie over flatulentie, kijk op de website van onze partner MLDS.

Wat zijn de oorzaken van winderigheid?

  • Inslikken van lucht. Iedere keer als we slikken of eten, komt er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen. Ook ademhalingsproblemen kunnen de oorzaak zijn van maag-darmproblemen. Men spreekt van aerofagie als iemand zeer frequent, grote hoeveelheden lucht inslikt. Hierdoor bevinden zich grote hoeveelheden lucht in de darmen en zijn de primaire symptomen een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Mensen die veel kauwgom kauwen slikken indirect veel lucht in.
  • Gasvorming door de darmflora. De bacteriën in de darmflora creëren gas bij het afbreken van voedsel in het maag-darmkanaal. Bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, kool, fruit en light-producten worden niet volledig verteerd komen in de dikke darm terecht waar het door de darmflora wordt vergist. Hierbij komt extra gas vrij. Fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol (zoetstof in light-producten zoals kauwgom en frisdrank) heeft eenzelfde soort resultaat. Daarnaast hebben mensen met een lactose-intolerantie ook last van versterkte gasvorming.
  • Bloedsomloop. Gas wordt vanuit het bloed afgegeven aan de darm en ook weer door de darm afgegeven aan het bloed.
  • Medicatie. Bepaalde medicijnen kunnen de gasvorming in de darm versterken en/of hebben een laxerend effect. Voorbeelden hiervan zijn zemelen, vezelpreparaten en lactulose kunnen veel gasvorming veroorzaken.
  • Recente bevalling en/of ouderdom. Vaak zijn de bekkenbodemspieren verslapt waardoor er onvoldoende controle is over de kringspier.

Het gas is voornamelijk samengesteld uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. De geur van winden wordt veroorzaakt door zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De compositie en de geur van de winden heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.

Wat zijn de symptomen van winderigheid

Winderigheid is met name ongemakkelijk en niet gevaarlijk. Indien u naast de winderigheid ook klachten heeft als diarree met bloed/slijm, een veranderd ontlastingspatroon, aanhoudende buikpijn en/of gewichtsverlies, raden wij u dringend aan om uw huisarts te raadplegen. Deze zou dan lichamelijk onderzoek kunnen doen met onder andere een rectale toucher en u mogelijk doorverwijzen voor inwendig dikke darmonderzoek (colonoscopie).

Wat is de behandeling van winderigheid?

Indien de winderigheid een symptoom is van een onderliggende ziekte, dient deze ziekte eerst achterhaald te worden.

  • Houdt uw winden niet op, dit verergert vaak de klachten
  • Reduceer het overmatig inslikken van lucht (aerofagie): stop met roken en verminder kauwgom eten. Daarnaast kunt u een fysiotherapeut raadplegen voor ademhalingstechnieken
  • Probeer bepaalde voedingsmiddelen die leiden tot gasvorming zoveel mogelijk te laten staan. Kies voor andere type groenten, neem geen koolzuurhoudende frisdrank, verminder het gebruik van ‘light’-producten. Consulteer zo nodig een diëtiste.
  • Oefeningen om de bekkenbodemspieren te verstevigen, mogelijk onder leiding van een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut




Meer weten of aerofagie? Lees dan hier verder >