Coeliakie

De relatie tussen darmbacteriën en coeliakie

Recent coeliakie-onderzoek laat zien het aangeboren immuunsysteem een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een immuunrespons en schade aan het darmslijmvlies. Het aangeboren immuunsysteem is een aspecifieke afweer die tot doel heeft ziekteverwekkers buiten het lichaam te houden. Het maakt geen onderscheid tussen de soorten indringers.

De interactie tussen de darmbacteriën en het darmslijmvlies verloopt volgens dezelfde receptoren als het aangeboren immuunsysteem. Het zou daarom kunnen zijn dat dit een activatie is van dat bepaalde darmbacteriën het ontstekingsproces bij coeliakie kunnen aanzetten. Uit eerdere studies is gebleken dat mensen met coeliakie minder goede darmbacterien hebben vergeleken met gezonde mensen. De dysbalans lijkt nog steeds aanwezig te zijn zelfs na een glutenvrij dieet.

Mogelijk zouden probiotica het de ontstekingsreactie kunnen verminderen en de darmflora weer terug in balans kunnen brengen. Meer onderzoek is noodzakelijk om beter inzicht te krijgen hoe de darmflora te herstellen is en welke rol probiotica hierin kunnen spelen.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Marasco G et al. Gut Microbiota and Celiac Disease. Dig Dis Sci. 2016 Jan 2.