IBD

Dieet kan mogelijk de ontsteking bij IBD onderdrukken

Dieet zou mogelijk een rol spelen in het in stand houden van de ontsteking bij inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Recentelijk hebben onderzoekers gekeken of aanpassing van het dieet ook daadwerkelijk voor zichtbare vermindering van de ontsteking kunnen zorgen.

In totaal vervolgden zij zo’n 15 patiënten met IBD die gemiddeld al zo’n 19 jaar de ziekten hadden. Aan het begin van de studie kregen de mensen die een tekort hadden aan vitamine D (n=3) en ijzer (n=6) dit gesuppleerd. Vervolgens volgden alle deelnemers een dieet waarin zij potentiële ontstekingsstimulerende voedingsmiddelen elimineerden. Dit waren producten zoals bonen, suikers en nachtschade-groenten waaronder tomaten. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verbeterden zowel de klachten en was er een verbetering zichtbaar tijdens inwendige beeldvorming (colonoscopie). Bovendien nam het calprotectine in de ontlasting, een marker voor ontsteking, ook significant af.

 

Uit de resultaten van deze studie lijkt een ontstekingsremmend dieet bij IBD dus te helpen. Een grote klinische studie dient nog verricht te worden om deze resultaten verder te onderbouwen.

 

Bron: Konijeti GG et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017 Aug 29.

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in >