Het angstdieet
Het Angstdieet
– Karine Hoenderdos, diëtiste –
Wie wil er nu pijn in de buik? Wie fleurt er op bij heftige darmkrampen? En wie vertrekt fluitend naar de wc bij de zoveelste aanval van diarree?
Niemand natuurlijk. En daarom zullen mensen met gevoelige darmen er alles aan doen om dit soort klachten te voorkomen. Ze vermijden bijvoorbeeld stress, ze drinken veel water en ze passen zo nodig hun voeding aan.
Maar dat laatste is wel tricky. Want voor je het weet, pas je je voeding zo rigoureus aan, dat er weinig meer te eten overblijft. Als je een keer na het eten van prei hard hollend naar de wc moet, denk je: volgende keer maar geen prei. Als je na het drinken van een glas melk last hebt van winderigheid, dan denk je: laat maar. En datzelfde kun je ook denken na brood, knoflook, paprika, koffie, walnoten, chocolade, linzen… Uit angst voor darmklachten laat je steeds meer producten weg.
Het angstdieet dus. En dat terwijl er niet per se een directe relatie hoeft te bestaan tussen het eten en je klachten. Er zijn nog zoveel andere factoren die meespelen! Om het helemaal zeker te weten zou je het product moeten weglaten en dan na een tijdje weer moeten introduceren, om te kijken of er dan ook klachten optreden.
Er is nog een reden waarom zo’n ‘angstdieet’ niet slim is. Door het weglaten van steeds meer producten wordt je voeding steeds minder volwaardig. Dat kan uiteindelijk weer tot nieuwe klachten leiden. En je kunt natuurlijk ook steeds minder genieten van eten!
Wat dan wel te doen? Ga naar een diëtist. Die kan je helpen om je voeding te beoordelen en kijken of het nog volwaardig genoeg is. Ze kan je adviseren bij het voorzichtig uitbreiden van je voedingspatroon, zonder dat er nieuwe klachten ontstaan. En bij het adviseren van smakelijke en volwaardige alternatieven, zodat je lekker kunt blijven eten.
Angst is een slechte raadgever. Weg met het angstdieet!