Hippe gluten
Hippe gluten
– Karine Hoenderdos, diëtiste –
Gluten. Als je er echt allergisch voor bent, is het een ramp. Van een kruimeltje op de broodplank kun je al buikpijn krijgen en niet zelden voelen mensen met coeliakie zich ziek, zwak en ondervoed.
Dan maar op dieet. Maar… een glutenvrij dieet is geen kinnesinne. Het duurt levenslang. En je moet elk etiket napluizen, want op de gekste plekken kun je gluten tegenkomen. In tandpasta, pindakaas en mayonaise bijvoorbeeld. En voor pasta en brood ben je aangewezen op glutenvrije varianten, die toch gewoon wat minder lekker zijn.
Het is al jaren bekend dat er waarschijnlijk meer mensen coeliakie hebben dan we denken. De diagnose coeliakie wordt nogal eens ‘gemist’. Het zou goed zijn als artsen daar wat meer alert op zijn. Er wordt wel gezegd dat het aantal bekende patiënten met coeliakie slechts het topje van de ijsberg is.
Maar je maakt mij niet wijs dat coeliakie een modeziekte is.
En daar lijkt het nu verdacht veel op. Steeds meer mensen verklaren zichzelf gevoelig voor gluten, zonder dat daar een stevige medische reden voor is. Ze laten pasta en brood staan en kopen glutenvrije koekjes. Ze zeggen dat ze overgevoelig zijn voor granen, of dat granen niet passen in het dieet van de jagers-verzamelaars. Of ze willen gewoon een beetje hip zijn, dat kan natuurlijk ook.
Vanwege de mode een streng dieet? Tja, er zijn natuurlijk ook veel mensen die zich best goed voelen door een dieet met minder granen. Die minder buikpijn hebben, of meer energie. Dat snap ik heel goed, want die boterhammenaanbeveling van het Voedingscentrum is beslist hoog te noemen. Maar coeliakie? Je maakt mij niet wijs dat deze mensen dat hebben. Voor de mensen die écht coeliakie hebben, is het een beetje lullig dat hun strenge dieet als modieus verschijnsel wordt gebruikt. En voor de mensen die geen coeliakie hebben (of hun kinderen!), vind ik het sneu dat ze zonder reden zichzelf op een loeistreng dieet zetten. Eerst maar eens bewijzen dat je er écht allergisch voor bent.